Demokratski senator Al Franken podneo ostavku posle optužbi

Demokratski senator Al Franken podneo ostavku posle optužbi Izvor: REUTERS/Aaron P. Bernstein

Demokratski senator Al Franken rekao je da će podneti ostavku, pošto ga je više žena optužilo zbog seksualnog uznemiravanja.

Franken, bivši glumac i komičar, bio je zvezda u usponu među demokratama i spekulisalo se da bi mogao da se kandiduje za predsednika na izborima 2020. godine, ali je njegova reputacija uzdrmana pošto ga je više žena optužilo za seksualno uznemiravanje od neprikladnog dodirivanja do nasilnih pokušaja da ih poljubi.

Demokrate su neko vreme ignorisale te navode, ali su juče nove optužbe podstakle niz uticajnih članova Demokratske partije na čelu s poslanicama tražilo njegovu ostavku.

Franken je danas rekao da će podneti ostavku, ali da neće odustati da govori o pitanjima koje smatra važnim, preneo je AP.

Bivši glumac i komičar, koji je postao poznat nastupima u seriji "Subotom uveče uživo", isprva je želeo da ostane u Senatu i da sarađuje s etičkom istragom tog doma.

"Neke od optužbi protiv mene prosto nisu istinite. Drugih se sećam prilično drugačije", rekao je Franken i dodao da nije mogao i da sarađuje istragom i da ispunjava svoje obaveze prema biračima.

Franken je podneo ostavku pod pritiskom demokrata uoči izbora u Alabami za upražnjeno mesto u Senatu sledeće nedelje na kojima učestvuje republikanac Roj Mur koji je optužen za neprikladne odnose s maloletnicama.

U izrazito konzervativnoj Alabami, republikanski kandidat bi pobedio ubedljivom razlikom, ali je trka sada izjednačena između demokrate Dag Džonsa i Mura, pošto je republikanskog kandidat više žena optužilo da ih je seksualno uznemiravao ili napadao pre tridesetak godina dok su bile maloletne.

Vodeći republikanci su ranije tražili da se Mur povuče iz trke, dok su neki konzervativni poslanici rekli da razmatraju da ga izbace iz Senata ako pobedi na izborima. Mura je, medjutim, ove nedelje podržao američki predsednik Donald Tramp, a potom i izvršno telo Republikanske partije.

Tagovi: al franken , senator , ostavka

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

goran

Vidim homoseksualce niko neoptužuje u njihovoj matičnoj zemlji da su nekoga uznemirili.A kako se zove to kada malo grublje flertujete može li se to okarakterisati kao uznemiravanje ili se to uznemiravanje koristi kada političara ili neposlušnog glumca treba diskreditovatii. Obično se to dešava u kvazi demokratiji zvanoj USA

0 1

Gennifer Flowers

Ko bi rekao!?

3 0

Beatrix

Fake news za Roja Mora. Dve žene su ga optužile, posle 40 godina; jednoj je brata strpao u zatvor kao tužilac, a za drugu njen sin kaže da laže i izmišlja.

5 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo