PSG: Nasilna kampanja i nedemokratski izbori razlog bojkota

Dan uoči isteka roka za predaju potpisa za izborne liste u u Mionici, Negotinu, Pećincima, Kostolcu i Preševu, gde se održavaju izbori 24. decembra, Pokret slobodnih građana i Narodna stranka Vuka Jeremića odlučili su da te izbore bojkotuju. Prethodno je na bojkot pozvao i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić.

Izvor: N1

Od opozicionih stranaka, bojkot ne podržava Demokratska stranka, a neki koji će te izbore bojkotovati, u pomenutim opštinama nemaju čak ni svoje odbore.

Nedemokratski izbori i nasilnička kampanja - to su razlozi zbog kojih će pokret Saša Jankovića bojkotovati predstojeće lokalne izbore u pet opština.

U navedenim mestima vladajuća koalicija ima apsolutnu većinu i raspisala je izbore ne zbog provere volje birača, već da bi nasiljem dokazivala “moć” i veštački kreirala utisak o svojoj snazi pred izbore u Beogradu, jer je svesna da i uz sve manipulacije i hajke realno može da izgubi.

Isti argument za bojkot iznosi i stranka Vuka Jeremića. Po informacijama koje imaju sa terena, kažu, svima koji nisu za SNS preti se otkazom i zastrašuju se.

 "Smatramo da bi u ovom trenutku bili uvučeni u prljavu kampanju Aleksandra Vučića i bili bismo samo neko ko legitimizuje veštački izazvane izbore pred izbore u Beogradu i zato smatramo da ne treba učestvovati u tim izborima", izjavio je Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke.

Prvi je na bojkot pozvao predsednik Nove Srbije Velimir Ilić kome su, inače, početkom godine svi odbornici u Mionici prebegli u naprednjake. Ilić poziva i demokrate da odustanu od izborne trke, jer će, u tom slučaju, kako kaže, biti deo režiranih izbora.

DS odgovara da je besmislen poziv na bojkot onih koji ne mogu da sakupe, kako kažu, par stotina potpisa, što, tvrde, dovoljno govori o njihovom uticaju.

"Ja zaista poštujem odluku svih pokreta, svih udruženja da učestvuju ili ne učestvuju na izborima, samo imam jednu malu sumnju. Sutra ističe rok za prikupljanje potpisa, zašto se na bojkot nije pozivalo pre mesec dana, da se onda zajedno dogovorimo i da vidimo šta je bolje za te građane", kaže Radoslav Milojičić iz Demokratske stranke.

Za one koji zovu na bojkot, to nameće pitanje, da li se u razlozima za bojkot krije to što u spornim opštinama nemaju potrebnu infrastrukturu? Stranka Vuka Jeremića u dve opštine nema ni odbore, u ostale tri ima povereništva.

"Za nas kao za Narodnu stranku to ne bi bilo ni sramota, jer postojimo svega mesec i po dana", rekao je Aleksić.

Da potpise nisu ni prikupljali, priznaju i u Pokretu slobodnih građana, ali tvrde imaju poverenike i članove u svim opštinama kojima pak ne mogu da garantuju bezbednost, i zato izbore bojkotuju, navode u odgovoru N1.

"Ne, nije to razlog, razlog je što su svesni izbornog debakla koji bi ih očekivao na narednim lokalnim izborima 24. decembra", ocenio je Đorđe Milićević iz SPS-a.

Dan uoči isteka roka za predaju izbornih listi, Srpska napredna stranka svoje je predala prva u svim opštinama, u Pećincima, Negotinu i Kostolcu ide sa socijalistima, dok će SPS samostalno u Mionici gde sutra predaju potpise. Demokratska stranka jedina je od opozicionih koja će svoje predstavnike imati u svim opštinama, dok će se LDP takmičiti samo u Pećinacima, gde će u izborima učestvati još i radikali. I dok će u Pećincima sami, u Kostolcu su u koaliciji sa partijom penzionera.

U Preševu, sve srpske stranke idu na jedinstvenu listu, osim Demokratske koje nema na listi zbog ranije odluke da s naprednjacima neće sarađivati.

Komentara 40

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sarena Laza

Ako je AV uspeo da okupi Karica,Palmu,PUPS,Vulina,Dacica,Rasima,Vuka,i jos neke samo da bi vladao,sta je sa opozicijom,ne dozvolite da on koristi izreku zavadi i vladaj,ajde dogovorite se vreme je da ode.

8 0

Prle

Nemaju ni svoje odbore u pojedinim opstinama. Kako onda da izadju na izbore?

108 10

posmatrac

Samo bojkto, bravo!!!

26 122

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo