Dačić: Establišment SAD iz 90-ih ne može da donese promene

Srbija je iskreno privržena nastavku evropskog puta, dobrosusedskim odnosima, unapređenju regionalne stabilnosti i dijalogu sa Prištinom, ocenio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Na Ministarskom savetu OEBS u Beču, on je naglasio da je od izuzetne važnosti da ta organizacija ostane neutralan i pouzdan partner.

Izvor: N1

Dačić se, na marginama samita, sastao sa zvaničnicima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Srbija i Sjedinjene države moraju da naprave novi strateški dogovori, rekao je ministar spoljinih poslova Američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu. U kratkom razgovoru uoči samita OEBSa u Beču, Dačić je poručio da je Srbija spremna da otvoreno razgovara sa američkom administracijom.

"Te promene u američkoj politici mogu da naprave predsednik, potpredsednik i ministar spoljnih poslova. Oni iz starog estasblišmenta nisu sposobni za tako nesto, jer brane svoju politiku iz devedesetih godina, tako da je razgovor bio otvaranje vrata da se početkom sledeće godine napravi bilateralni sastanak sa njim“, rekao je Ivica Dačić.

Dačić je ponovio želju Srbije da sa Amerikom pronađe zajedničke interese i dodao da je neophodno češće komunicirati, ”kako bi trajno bili rešeni neki problemi koji postoje u regionu, kao što je Kosovo i Metohija". Tilerson se o susretu sa Dačićem nije oglašavao, ali je na samitu naglasio značaj nastavka reformi u regionu Zapadnog Balkana.

"Vlade treba da ubrzaju ekonomske i političke reforme, uključujući jačanje institucija, borbu protiv korupcije i vladavinu prava.To su ključni koraci, a posebno dogovori o reformama u Bosni i Hercegovini imajući u vidu izbore 2018. godine", rekao je Tilerson.

Jedna od ključnih tema samita OEBSa bila je situacija u Ukrajini i međusobna razmena optužbi između ruske i američke strane. Međutim, Sergej Lavrov insistirao je i na Kosovu, navodeći da je uticalo na pogoršanje situacije u regionu.

"Na Balkanu vidimo rast nestabilnosti, pretnje terorizma i međunarodnog kriminala. To je u velikoj meri povezano sa situacijom na Kosovu, koje je predmet stalne pažnje i OEBSa i Saveta bezbednosti UN. Mi ćemo se suprotstaviti namerama koje su u suprotnosti sa rezolucijom 1244, zalažemo se za međusobno poštovanje i dijalog Beograda i Prištine, ali bez međunarodnog pritiska", rekao je Lavrov.

I Lavrov je uoči ministarskog sastanka razgovarao sa Dačićem o, kako je rekao ministar spoljinih poslova Srbije, dolasku Lavrova u Srbiju na obeležavanje godisnjice rusko srpske diplomatije 24. februara. Dačić je razgovarao i sa ministrom za Evropu Velike Britanije Alanom Dankanom o, kako je rekao, samitu EU i zapadnog balkana, koji ta zemlja organizuje krajem jula u Londonu.

Komentara 74

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Predrag

A koje promene Dačić donosi,koji folirant,sad MI treba da se palimo na njegove fore o Amerima,a balvan u svome oku ne vidi!?

2 0

Boban

Iz kojih si ti?

11 0

Vesna

Tacno tako, establismenti iz devedesetih ne mogu doneti, i ne zele promene. Oni nastaju i opstaju samo u stanju koje je bilo devedesetih. Pa, pogledajte Srbiju!

20 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo