Odluka o detaljima budžeta BIA doneta još 2013. godine

Odluka o detaljima budžeta BIA doneta još 2013. godine Izvor: N1

U toku rasprave u Skupštini o budžetu Srbije za 2018. godinu, na trenutak se povela rasprava i o budžetu Bezbednosno-informativne agencije (BIA), koji će biti veći za 18 odsto, ali se ne zna na šta će taj novac biti potrošen, s obzirom da u predlogu budžeta to nije navedeno.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković upitao je sa skupštinske govornice "šta je to tajno u Bezbednosno - informativnoj agenciji".

"Ja se pitam šta je to tajno u Bezbednosno-informativnoj agenciji?...Je l' se menjaju pločice u kupatilima i kujnama, pa su to neki veliki izdaci, neki keramičarski radovi ili bravarski radovi ili se upada u kuće političkih protivnika po nalogu ili se prisluškuje sve živo, a ne razume se ništa? Samo da znamo šta je to! To ne sme, gospodine ministre da bude zatamnjeno kao što je zatamljena neka poternica", rekao je Živković.

Odgovarajući na te primedbe, predsednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić iz Srpske napredne stranke izjavio je da taj odbor još 2013. godine usvojio zaključak da se budžeti službi bezbednosti prikazuju samo u ukupnom iznosu.

 "U zaključku izveštaja odbora za kontrolu službi bezbednosti o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2012. godinu navodi se da odbor smatra da sredstva za rad službi bezbednosti treba da se planiraju u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i podzakonskim propisima donetim na osnovu ovog zakona ali da se u zakonu o budžetu Republike Srbije i u izveštaju o izvršenju budžeta iskazuju u ukupnom iznosu", objasnio je Bečić.

Kako je rekao, razlog za to je činjenica da bi se, ako se prikazuju detalji budžeta tih službi, moglo "doći do informacija o operativnim i funkcionalnim sposobnostima službi bezbednosti", i, dodaje, članovi odbora u to vreme, među kojima su bili i poslanici DS-a, LDP-a i DSS-a, saglasili su se sa odlukom da se budžeti službi bezbednosti iskazuju samo u ukupnom iznosu.

"Svi tadašnji članovi odbora, uključujući i opozicione poslanike - tada su bili članovi iz Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Demokratske stranke Srbije - saglasili su se da budžete službi bezbednosti ne bi trebalo iskazivati na nivou ekonomskih klasifikacija, odnosno prema standardnom kvalifikacionom okviru, jer se na taj način može doći do informacija o operativnim i funkcionalnim sposobnostima službi bezbednosti, što nije u skladu sa interesima nacionalne bezbednosti", rekao je Bečić.

Tako da je, kako je rekao, neistina sve o čemu se priča.

"Odluka o takvom predstavljanju budžeta Bezbednosno-informativne agencije nije nova i opozicija bi to morala znati", rekao je Bečić.

Budžet Bezbedosno-informativne agencije za 2018. godinu trebalo bi da iznosi 5,3 milijarde dinara, što je povećanje od 18 odsto.

Izvor: RTS

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kibo

Rasformirati pod hitno, jer nije bezbedno.

24 3

Jedan Od

Znači logika ovog Bečića je: jeste loše, ali pošto je to donela stara vlast, mi ćemo ga ostaviti kako jeste i iskoristiti koliko možemo. A pri tom je on sad u poziciji da to promeni - ako hoće i sme. Kamo sve one priče o hapšenjima i ispravljanjem nepravdi?

37 2

Dragan

Svu arhivu izbaciti da vide čime su se oni bavili.BIA i VOA puna ruskih agenata i KGBa. I početi formirati od temelja novu bezbednosnu nezavisnu organizaciju.

52 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo