Trepča obeležila 90 godina rada

Trepča obeležila 90 godina rada Izvor: N1

Rudarsko metalurško hemijski kombinat "Trepča", jedan od najvećih proizvođača olovno cinkane rude u Evropi, svečanom akademijom u Zvečanu obeležio je 90 godina rada.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je na svečanosti da će zaposleni u "Trepči" u Vladi Srbije imati trajnog i odanog saveznika kako bi kombinat bio sačuvan, a u srpskim predstavnicima čvrstog branioca interesa i prava na Kosovu i Metohiji.

"U našoj državi 90 godina može da opstaje samo ono sazidano na čvrstim temeljima i ono što je stručno i s ljubavlju građeno i vođeno. Trepča je bila jača od ratnih vihora i političkih nestabilnosti i ekonomskih kriza. Branili smo je onako kako Srbin brani svoju kuću bez odstupanja i ne razmišljajući o predaji", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da su glavna snaga te borbe bili jedinstvo i sloga.

"Zaustavili smo pokušaje da nam se otme ono što je bez ikakve dileme naše zato što smo nastupali složno kao vojska boreći se za ono bez čega nam opstanka nema a to je Trepča", rekao je on i dodao da će Trepča nadživeti i političko pravni provizorijum u kojem je prinuđena da opstane poslednjih godina.

Generalni direktor Trepče podsetio je da je cilj menadžmenta i zaposlenih bio da se očuvaju ljudski i tehnološki resursi. U tome je, u poslednjoj deceniji presudnu ulogu imala Vlada Srbije bez čije pomoći kao i jedinstva zaposlenih kombinat ne bi imao budućnost, rekao je on.

Kosovo i Metohija je izuzetno bogato rudama i zbog toga je "Trepča" mnogima '"zapala za oko", rekao je Dimkić i dodao da je taj kombinat bio i ostao glavni oslonac razvoja KiM kroz vreme.

Na proslavi su dodeljene plakete zahvalnosti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, patrijarhu Irineju, direktoru Kancelarije Marku Đuriću i porodici srpskog tenisera Novaka Djokovića. Đurić je preuzeo plaketu namenjenu predsedniku Srbije, a Vladika Teodosije patrijarhovu.

Učesnicima svečanosti pročitana su pisma predsednika Srbije, patrijarha Irineja, porodice Karađorđević. Teniser Novak Đoković, koji je počasni građanin Zvečana, obratio se učesnicima skupa preko video linka.

Povodom svečane akademije prikazan je dokumentarni film o kombinatu urađen u produkciji televizije "Most", a priređen je i kulturno umetnički program.

Tagovi: trepča

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aleksej

Bravo za vlasnike Trepce. A to su, ako niste znali, Madeln Olbrajt i Vesli Klark... ;) Zvuci poznato?

0 0

v.lessic@gmail.com

Kako se Srbija odnosi prema otetoj imovini svojih sugrađana, tako se tzv.Kosovo odnosi prema Trepči. Pardoniram što nisam imao prilike da se preko video linka obratim cenjenom skupu.

0 0

kosovar

Au! Za mesec dana i Trepca odlazi, cim se ovaj iz nje oglasava...

14 68

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo