Vujović: Projekcija rasta BDP-a od 3,5 odsto je realna

Vujović: Projekcija rasta BDP-a od 3,5 odsto je realna Izvor: Pixabay

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je da je projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u budžetu za narednu godinu od 3,5 odsto realna i da Fiskalni savet smatra da bi mogao da bude četiri odsto.

Vujović je na sednici Skupštine Srbije, gde se razmatra predlog Zakona o budžetu za narednu godinu, odgovarajući na pitanje poslanika Djordja Vukadinovića, člana Poslaničkog kluba Nove Srbije-Pokreta za spas Srbije o tome koliko su projekcije rasta BDP realne, rekao da su ove godine glavni uzroci manjeg rasta BDP od projektovanog od tri odsto suša u poljoprivredi, pad proizvodnje u energetici i građevinarstvu.

"Razlozi za smanjenu proizvodnju u energetici su i tehničke i menadžerske prirode i radi se na tome da se naredne godine taj sektor zaštiti od tih rizika", rekao je Vujović.

On je rekao da država kasni u vraćanju poreza na dodatu vrednost (PDV) zbog zloupotreba.

 "Pojavile su se fantomske firme kojima se vrati PDV a one se zatim uvedu u bankrot. Preskoj upravi treba da se upali crveno svetlo kada vidi da neko ima 150 ugašenih firmi. Oni to sada proveravaju ručno i zato se kasni u povraćaju PDV", rekao je Vujović.

Dodao je da je Ministarstvu finansija u interesu da ne kasni u vraćanju PDV da se u budžet ove godine ne bi pojavio veštački uvećan suficit a sledeće godine deficit.

Komentara 44

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan

To su pricali i za ovu godinu, pa nece biti ni 2%.

6 1

Prof. dr R O T

U planu realno, realizacija 40%!

5 0

istinoljub

Ovi pricaju da nikada nije bilo vise gradilista i da je se najvise gradilo, a Vujovic govori o padu u gradjevinarstvu? Tu je i onaj Beograd na vodi gde su obecavali da ce da preporodi gradjevinski sektor i da ce biti zamajac cele privrede. Susa je po njima izgleda jedino pogodila Srbiju, jer su drugi i pored suse imali daleko veci rast. Susa je bila u julu i avgustu, a u junu smo imali sestomesecni rast rast od samo 1,3%. U Energetici, strucan kadar, pocev od generalnog, strucnjaka za pecenje. I na ovaj pad BDP-a u ovoj godini rast od 3,5% nije nikakav uspeh. U budzetu nema uvecanih stavki za navodnjavanje. Ima za MUP, BIA, Vojsku. Opet pogled u nebo?

13 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo