Svetski umovi 2019. stižu u Beograd

Svetski umovi 2019. stižu u Beograd Izvor: Tanjug/Vlada Srbije

Beograd će od 2019, u saradnji sa švajcarskom organizacijom "World Minds", svake druge godine biti domaćin prestižnog skupa koji okuplja više od 400 svetskih lidera u inovacijma, nauci, tehnologijama, ekonomiji, umetnosti, medicini i drugim oblastima, objavili su premijerka Srbije Ana Brnabić i osnivač "Worlds Minds" Rolf Dobeli.

Odlični rezultati ekonomskih reformi, jasna politika Vlade da Srbiju gradi na inovacijama i tehnologiji, uz značajne rezultate naučne, kulturne i akademske zajednice, omogućili su našoj zemlji da postane prva i jedina država na svetu u kojoj će se, pored Švajcarske, održati ovaj prestižni simpozijum, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Pod okriljem švajcarske organizacije, a na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, Beograd će, posle Ciriha, postati prvi grad u kome će se održavati godišnji skupovi članova ove ugledne svetske organizacije, dodaje se u saopštenju.

"World Minds Belgrade" okupljaće inovatore, naučnike, biznis lidere i umetnike, koji će na inspirativan način predstavljati ideje novog doba, rekla je Brnabić.

Činjenica da je Srbija izabrana za prvog partnera organizacije je priznanje našoj zemlji i najbolji je dokaz potencijala koje Srbija ima, ocenila je Brnabić.

Okupljanje lidera iz brojnih, često i raznorodnih oblasti, omogućava razmenu ideja koje pokreću potpuno drugačije sagledavanje sveta, što je glavni princip rada ove organizacije.

U saopštenju se navodi da će se prvi od tri dogovorena skupa odžati u maju 2019. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Vladi Srbije će u organizaciji događaja podršku pružiti i Inicijativa digitalna Srbija.

Dobri odnosi Srbije i Švajcarske

brnabic lojtard Tanjug VRS.jpg Izvor: Tanjug/Vlada Srbije

Premijerka Brnabić se u Cirihu sastala i sa predsednicom Švajcarske Doris Lojtard sa kojom se saglasila da su odnosi dve zemlje dobri i u usponu, a da je potrebno dalje unaprediti ekonomsku saradnju.

"Sa više od 800 miliona evra, kao i otvaranja oko osam hiljada radnih mesta, Švajcarska je jedan od značajnijih investitora u srpsku privredu", rekla je Brnabić u razgovoru sa Lojtard, koja je i ministarka za životnu sredinu, saobraćaj, energetiku i komunikacije i potpredsednica Saveznog veća.

Brnabić je rekla da je nakon stabilizacije ekonomije i javnih finansija, cilj Vlade Srbije da dalji ekonomski rast bude baziran na inovacijama, a u tome Srbiji, kako je navela, mogu pomoći "iskustva švajcarskih kompanija i organizacija koje predstavljaju svetske lidere u svojim oblastima", saopštila je Vlada Srbije.

Ona je posebno izdvojila iskustva i primere dobre prakse u oblastima informacionih tehnologija, digitalizacije i inovacija u privredi.

Švajcarska je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbiji u okviru EFTA (Evropsko udruženje slobodne trgovine), a važnu ulogu u unapređenju ekonomske saradnje ima Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju, osnovan 2001. godine, kao i Mešovita privredna komora, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Premijerka Srbije i predsednica Švajcarske razgovarale su i o daljoj saradnji u oblasti obrazovanja i sistema dualnog obrazovanja.

Švajcarska je, pored Nemačke i Austrije, najvažniji partner u uvođenju sistema dualnog obrazovanja i povezivanju i približavanju obrazovnog sistema potrebama privrede. Osnovni cilj dualnog modela obrazovanja je smanjenje nezaposlenosti mladih i bolja povezanost privrede i obrazovnog sistema", kazala je Ana Brnabić na sastanku.

Predsednica Vlade Srbije zahvalila je na podršci Švajcarske procesu evrointegracija Srbije, kao i pomoći koju švajcarska organizacija SDC pruža Srbiji u uspostavljanju ravnomernijeg regionalnog razvoja i jačanju lokalnih samouprava.

Kako je navedeno u saopštenju, Švajcarska je među najznačajnijim zemljama po visini donatorske i humanitarne pomoći, sa doniranih više od 300 miliona švajcarskih franaka od 1991. godine, u oblastima energetike, obrazovanja, lokalne samouprave, kao i upravljanja, građanskih inicijativa i inkluziji.

Vlada Srbije navodi da je švajcarska organizacija DIGITAL SWITZERLAND podržla je osnivanje Inicijative Digitalna Srbija u maju ove godine, što dodatno povezuje dve zemlje.

Inicijativa Digitalna Srbija ima za cilj kreiranje eko sistema za ubrzanu digitalizciju srpske privrede i, kako je navedeno, modernizaciju čitavog društva.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mile Penzzos

Sta nam vredi pismena Brnabicka, kada imamo acu neznalicu i njegove lazne doktore i vrhunske botove...

11 0

U-Boot

Kad ih dočekaju naši umovi

16 0

Vlada R.

A da... PRRRVI grad... Posle Ciriha.

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo