Savet Evrope žali zbog neusvajanja zakona o nestalim bebama

Savet Evrope žali zbog neusvajanja zakona o nestalim bebama Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je pozvao Srbiju da hitno usvoji zakon o "nestalim bebama" kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Savet Evrope je izrazio "duboko žaljenje" zbog činjenice da Srbija nije Komitetu ministara dostavila najnovije podatke o napretku u usvajanju zakona o "nestalim bebama", uprkos privremenoj rezoluciji usvojenoj na prethodnom sastanku u septembru i drugim odlukama tog tela, navodi se u danas objavljenoj odluci.

Imajući u vidu humanitarnu prirodu slučaja i vreme koje je proteklo od kada su bebe navodno nestale iz porodilišta, SE snažno apeluje na vlasti u Srbiji da preduzmu "hitne mere" i osiguraju usvajanje zakona bez daljih odlaganja, dodaje se u odluci.

Savet Evrope je naglasio da je usvajanje posebnog zakona o "nestalim bebama" neophodno kako bi se roditeljima obezbedile informacije o sudbini njihove dece, ali i o pojedinačnoj nadoknadi.

Izvršenje presude razmatraće se i na sledećem sastanku u martu 2018. godine.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Srbija, prema članu 46 Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu, a u suprotnom bi mogla da se suoči sa sankcijama ili suspenzijom pojedinih prava u SE.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Prof. dr R O T

Putuj Evropo, mi smo zaglavljeni, ovi su nas ugurali u blato i gle, i dlje nas guraju!

12 0

Bandzo

Ovo je sramota celokupne vlade na celu sa predsednikom drzave jer je on to izricito obecao kad su dolazili na vlast.Ali i dalje ce se stititi mocnici iz nekog vremena zajedno sa lekarima koji su obavljali taj najprljaviji posao.Gde ce im dusa a i vama gospodo sto ih stitite.

12 0

Aleksandar

Niko nema prava da žali, ovo je pravo lice Srbije. Kada je lažna prošlost i sadašnjost, da li neko ima nedoumica o budućnosti.

16 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo