Digitalizacija obrazovanja u Finskoj

Finski srednjoškolci su po znanju stečenom u školi svetski prvaci. U toj zemlji, obrazovanje je besplatno za svu decu, učenici u školi imaju besplatne obroke, socijalno i zdravstveno osiguranje i besplatne udžbenike. Nova reforma obrazovanja uvela je digitalizaciju učenja, a ekipa naše televizije obišla je jednu osnovnu školu u kojoj se sprovodi.

Izvor: N1

Zagrejati stolicu u Finskoj dobija novo značenje. U učionici tek po koja stolica, a i stolovi se koriste ponekad, ako đak to poželi. Reforma obrazovanja u Finskoj, u potpunosti digitalizuje učenje. Jedna osnovna škola u Kalasatma distriktu u Helsinkiju uspešno primenjuje novi program.

U ovim učionicama umesto knjiga i sveski deca na stolovima imaju ajpede na kojima igrajući igrice uče neke od najbitnijih stvari.

Igrice koje deca koriste za učenje, ideja su platforme Lajtnir koja je osnovana 2015. godine. Kreatori ovih igrica smatrau da igre učenja moraju biti toliko zanimljive, kao najbolje igre koje deca igraju da se zabave. Ovu ideju vide kao spajanje najboljih stvari u Finskoj - obrazovanja i igre.

"Najbolja stvar je što deca uče a toga nisu ni svesni. Mi sada to testiramo u školama u Finskoj, Singapuru, Slovačkoj i Argentini. Uglavnom, dajemo deci da igraju igricu 15 minuta i onda pokupimo tablete. Nakon toga ih pitamo da li su naučili nešto na šta uglavnom odgovore da nisu, ali kada im postavimo pitanja svi znaju odgovore. Ideja nam je i da se obraćamo roditeljima, kako bi igrice mogle da budu daunlodovane i kod kuće", kaže Piter Vesterbaka, osnivač Lajtnira.

Pored toga što se veći deo dana zabavljau, deca u ovoj školi uče u netradicionalnim uslovima. Prostorije za igru zamenile su tradicionalne učionice sa klupama i brdom knjiga..Ideja je da deca sve rade u grupama, što je prema rečima njihovih profesora najbitnija stvar.

"Sada smo usvojili novi kurikulum koji je počeo pre jedne godine i ova škola napravljena je upravo po njemu. Po njemu deca treba da usvajaju socijalne veštine i učenje treba da bude digitalizovano. Ponekad deca koriste knjige, iz predmeta poput finskog jezika, engleskog jezika ili matematike", kaže Juka Ihalainen, zamenik direktora škole.

Na svakih 10 godina Vlada Finske donosi nove programe studija, na kojima se radi nekoliko godina. Jedna od stvari kojima se Finci najviše ponose jeste što su škole jednake za sve. Škola ne predstavlja stres i obavezu, već zadovoljstvo. Kako bi konstantno radili na usavršavanju obrazovnog sistema, na svakih sedam nedelja učenici širom zemlje ocenjuju svoje školovanje i navode šta je dobro a šta loše i šta bi trebalo izmeniti.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Proffa

Da posaljemo vulina i nesu, mozda nauce nesto ??? Uh, izvinjavam se.Vucic voli samo nepismene !!!

22 1

Proffesor

Vucicu, neradnice..citas li uopste nesto ??? Citas li neznalice dokle je svet stigao, a do kog ponora si ti doveo ovu naciju??? Citaj, NERADNICE...

34 1

Uciteljica

Skoro kao kad nas... Jedina razlika je sto vucic svojim botovima kupuje telefone da lupaju minuse, kad narod kritikuje snsOVCE

29 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo