Dačić: Skrenuo sam pažnju Tilersonu na stari establišment

Dačić: Skrenuo sam pažnju Tilersonu na stari establišment Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu da promene u spoljnoj politici SAD ne mogu da donose predstavnici starog američkog establišmenta koji brane politiku iz 1990-ih godina, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Skrenuo sam mu pažnju da promene u američkoj politici treba da donesu samo predsednik, potpredsednik i ministar spoljnih poslova, budući da predstavnici starog establišmenta ne mogu to da učine, jer brane svoju politiku iz 1990-ih godina", rekao je Dačić Tilersonu sa kojim je kratko razgovarao u Beču tokom ministarskog saveta OEBS.

U razgovoru sa Tilersonom, Dačić je istakao da je neophodno da se naprave određni strateški dogovori i da je Srbija spremna da otvoreno razgovara s novom američkom administracijom, navodi se u saopštenju.

Dačić je još jednom rekao da je stav Srbije da sa SAD nađe zajedničke interese.

On je ocenio da je neophodno imati češću komunikaciju kako bi se videlo kako se može ostvariti "dobitna kombinacija u kojoj bi se našli zajednički interesi, kako bi trajno bili rešeni neki problemi koji postoje u regionu, kao što je Kosovo i Metohija".

"Razgovor sa Tilersonom je bio otvaranje vrata da se početkom iduće godine napravi jedan bilateralni sastanak s njim", rekao je Dačić, prenosi se u saopštenju.

Razgovori i sa Lavrovom, Klimkinom i Dankanom

dačić lavrov Izvor: Tanjug/Ministarsto spoljnih poslova

Dačić je u Beču kratko razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, ;šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom i ministrom za Evropu i Ameriku u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je sa Lavrovom razgovarao o njegovoj poseti Srbiji 24.februara, povodom proslave 180. godišnjice diplomatskih odnosa Rusije i Srbije, navodi se u saopštenju.

U prvom susretu sa Klimkinom posle problema nastalih nakon izjave ambasadora Ukrajine u Srbiji, "još jednom je podvučeno da je veoma važno za dve zemlje da imaju dobre odnose", dodaje se u saopštenju. 

klimkin dačić Izvor: Tanjug/Ministarsto spoljnih poslova

"I jedan i drugi smo konstatovali da ambasadori treba da obavljaju svoj posao u skladu sa Bečkom konvencijom, a ne da se bave nekom globalnom politikom koja nema veze sa našim bilateralnim odnosima", rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar Dačić je istakao da je dogovoreno da se nastavi međusobna komunikacija i izneo mišljenje da bi bilo dobro da ministar Klimkin iduće godine dođe u posetu Srbiji.

"Ministar za Evropu Velike Britanije je želeo da nam prenese da njegova zemlja za kraj jula sprema Samit EU i Zapadnog Balkana, u Londonu. Pozvao je da, ako imamo neke posebne zahteve, to iznesemo, naglasio je Dačić i dodao da će Dankan početkom iduće godine posetiti Srbiju.

Komentara 54

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Slobodan

Zulumcar i haraclija iz devedesetih a i sada je nepromenjen i on daje lekcije e Bože imali te....

1 0

Predrag

Dajte čoveku da duva pred svaki važan sastanak pa ako ima više od tri promila,ne puštajte ga u javnost,postao isti Jeljcin u naj boljim danima!?

10 0

Gavrilo

Jesi li mu skrenuo?

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo