Tilerson: Tramp poštovao volju američkog naroda o Jerusalimu

Tilerson: Tramp poštovao volju američkog naroda o Jerusalimu Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da je američki predsednik Donald Tramp poštovao "volju američkog naroda" kada je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Predsednik samo izražava volju američkog naroda", rekao je Tilerson u Beču, na konferenciji za novinare sa austrijskim kolegom Sebastijanom Kurcom.

Prema Zakonu o Ambasadi SAD, koji je Kongres SAD usvojio 1995, vlada je pozvana da ambasadu iz Tel Aviva preseli u Jerusalim, "glavni grad Države Izrael".

"Predsednik nije učinio ništa osim što je poštovao zakon iz 1995. To se tiče američkog zakona i to je američka odluka. Svaka zemlja ima pravo da odluči gde će joj biti ambasada u Izraelu", izjavio je Tilerson i dodao da Vašington želi da vidi pregovore o miru Izraela i Palestinaca.

Zakon iz 1995. je za američku vladu obavezujući, međutim u njemu postoji klauzula koja predsedniku dozvoljava da odloži izvršenje zakona na šest meseci. Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Barak Obama su klauzulu aktivirali na svakih šest meseci, a i Tramp je u junu ove godine to uradio, iako nevoljno.

Uprkos navodima nekih izvora da je Tilerson tražio od Trampa da mu pre objavljivanja odluke da vremena da obezbedi bezbednost američkih ambasada, državni sekretar je danas izrazio punu podršku Trampu.

Tilerson je takođe rekao da je Tramp jednostavno priznao realnost, piše Asošiejted pres.

Kurc, budući austrijski kancelar, pozvao je na izbegavanje "dodatne eskalacije u regionu" Bliskog istoka.

Evropska mini-turneja šefa američke dipomatije uz susrete sa američkim saveznicima, pala je u senku Trampove odluke o Jerusalimu i njene međunarodne osude.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

micko

jerusalim je izraelski glavni grad a ovi palestinski teroristi nek se ljute . mnogo me oni nerviraju. bravo trampe ti si najbolji

0 1

Dragan

Da li volja naroda ili jevrejske pare date trampu su dovele do njegove odluke.poznavajuci predsednika verujem vise u uzete pare

1 0

Pićuka

Ovi su preuzeli Vučićevu taktiku. Pola Amerike verovatno misli da je Jerusalim casino u Las Vegasu.

18 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo