Zvizdić se sastao sa papom Franjom u Vatikanu

Zvizdić se sastao sa papom Franjom u Vatikanu Izvor: REUTERS/Maurizio Brambatti/Pool

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić sastao se u Vatikanu sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom, kome je preneo pozdrave svih naroda i građana, kao pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini.

Zvizdić je naveo da svi narodi i građani BiH "molitve, blagoslove i poruke pape Franje doživljavaju kao znak podrške, ohrabrenja i nade da istraju u očuvanju mira i suživota".

Predsedavajući Saveta ministara BiH upoznao je papu Franju sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na put države ka evroatlantskim integracijama, saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

Zahvalio je i na govoru koji je papa održao u Evropskom parlamentu u Strazburu, kada je predložio evropskim parlamentarcima interaktivni dijalog za proširenje članstva u Evropskoj uniji, zemljama sa područja Zapadnog Balkana.

Zvizdić je istakao da BiH ima čvrsto opredeljenje da postane deo evropske porodice i da o tom pitanju u BiH postoji potpuni kosenzus naroda i građana koji u njoj žive, naglašeno je u saopštenju.

Papa Franja je rekao da Bosna i Hercegovina treba da ide putem dijaloga i stvaranja kompromisa, na dobrobit svih naroda koji žive u BiH, naglašavajući da Sveta Stolica podržava težnje koje BiH ima ka integraciji u Evropsku uniju.

Na sastanku je razgovarano i o statusu pripadnika svih konfesija u BiH, dodaje se u saopštenju i ističe da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Predsedavajući Saveta ministara BiH i papa Franja razgovarali su i o zastoju u sprovođenju ratifikovanog Osnovnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na taj ugovor iz 2006. godine.

Zvizdić je poglavara Katoličke crkve upoznao i sa činjenicom da je Zakon o verskim praznicima, koji je jedna od stavki iz Osnovnog ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu saglasnost, dodavši da će uložiti napore da se prevlada zastoj u sprovođenju ovog Ugovora. Zvizdić je papi Franji poklonio povelju Kulina-bana, nastalu pre 828 godine, kao i knjigu "Svetlost Evrope u Bosni i Hercegovini", dok je papa Franja poklonio Zvizdiću medaljon "Anđela mira".

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mi.

E ako je papa rekao onda pa -pa

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo