Primedbe opozicije na budžet: Po volji SNS, nema ušteda

Primedbe opozicije na budžet: Po volji SNS, nema ušteda Izvor: N1

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je danas tokom parlamentarne rasprave o predlogu budžeta za 2018. godinu i pratećim zakonima pitao ministra finansija Dušana Vujovića zašto ne postoji završni račun za 2016. godinu, jer se bez toga ne zna kako su budžetska sredstva trošena.

On je rekao da očekuje uravnotežen budžet i naveo da u budžetu za 2018. postoji niz stavki na kojima bi mogla da se ostvari ušteda.

"Ima još budžetskih korisnika parazita koji egzistiraju o državnom trošku bez svrhe postojanja", kazao je on. Zamerio je što nije donet zakon o platnim razredima, a glavni razlog za to je, kako je naveo, to što ministri ne mogu da "diraju stranačke kadrove, koji su na nižim funkcijama, a imaju veća primanja".

Šešelj je zamerio što se ne kontrolišu prihodi Narodne banke Srbije koja iako ima samostalnost u vodjenju monetarne politike, jer 70 odsto svog prihoda centralna banka mora da uplaćuje u budžet.

"Niste u stanju da predstavite projekciju budućeg prihoda NBS, pa mi nismo dobijali nikakve izveštaje o tome od NBS", kazao je on i dodao da se NBS "otela kontroli, a guvernerka se bavi samo novim frizurama i luksuznim nabavkama".

Šešelj je naveo da u budžetu ima "mnogo nebuloznih stavki", a kao jednu od njih naveo je to što se za kancelariju Saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, na čijem je čelu bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić izdvaja 50 miliona dinara.

On je zamerio i što vlada nije prinudno iselila Nikolića iz državne vile na Dedinju, jer poseduje više sopstvenih nekretnina. "Još ste mu dali izmišljeno poluministarstvo, kancelariju koja ništa ne radi, a vi ste joj bacili 50 miliona dinara da se zadovolji nečija sujeta ili da Toma ne bi formirao novu stranku", kazao je on.

U delu budžeta koji se odnosi na kulturu, on je zamerio što je predvidjeno da se 10 milona dinara više da dvorskom kompleksu na Dedinju, kao i Egzitu, nego za Maticu srpsku. "Dvorski kompleks na Dedinju bi sam sebe trebalo da finansira od iznajmljivanja sala, ulaznica", kazao je on navodeći da nema ništa protiv da tamo živi porodica Karadjordjević, ali da taj kompleks mora da bude samoodrživ.

Govoreći o medijima, on je negodovao što je za finansiranje javnih medijskih servisa planirano četiri milijarde dinara, i još milijarda dinara za projektno finansiranje, dok se istovremeno na RTS-u vodi antisrpska politika.

Ministri odgovaraju....

Ministar finansija Dušan Vujović odgovorio je da njegovo ministarstvo svake godine u roku podnosi izveštaj o izvršenju budžeta Vladi Srbije i Državnoj revizorskoj instituciji.

Dodao je i da Ministarstvo finansija od NBS redovno dobija podatke o dobiti, ali toga u budžetu nema, jer se tretira kao drugi vanredni prihodi i rashodi, koji ne mogu da se planiraju u budžetu da se ne bi stvarali veštački prihodi.

Vujović je kazao da se Vlada Srbije dve godine trudi se da napravi sistem plata koji će biti transparentan i imati mogućnost upravljanja kadrovima. "To još nismo uradili. Neki zakoni će biti u decembru, a neki kasnije", kazao je on.

Ministar finansija rekao jei da se slaže sa primedbama mnogih poslanika opozicije na Predlog budžeta, i da je podjednako zabrinut kao i oni, ali da su rešenja koja nude "nekoherentna i neizvodljiva".

Vujović poručuje da "nudi težak, ali pravi put za privredni rast". "Kada sam izabran za ministra budžetski deficit je bio 8,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i preostalo je bilo 78 dana do bankrota", rekao je Vujović.

On je istakao da se slaže da je visok javni dug i da su subvencije problem.

Dodao je da postoje tri vrste subvencija i da su ukinute "one kojima su pare bacane, a da su zadržane kapitalne jer ne može sve da se ukine preko noći".

"Nije dobro da se poljoprivreda pomaže subvencijama i one se daju da bi ljudi preživeli", rekao je Vujović, odgovarajući na primedbe poslanika DS-a Gorana Ćirića i poslanika Dosta je bilo Saše Radulovića.

Radulović je rekao da je Vlada Srbije uspela da eliminiše deficit u budžetu što je pohvalno, ali da je to uradila uzimajući novac iz džepova građana Srbije, smanjenjem plata i penzija, a ne uštedama i uvođenjem reda u državi.

Ćirić je zamerio ministru Vujoviću što nije napravljena strategija za obaranje javnog duga na ispod 45 odsto BDP kako propisuje zakon.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da se za Maticu srpsku izdvajanja iz budžeta povećavaju iz godine u godinu. On je naveo da je ta ustanova 2016. dobila iz republičkog budžeta 35 miliona dinara, ove godine 45, a sledeće će dobiti 56 miliona dinara. Dodao je i da Dvorski kompleks na Dedinju dobija minimalna sredstva koja omogućavaju održavanje, podsećajući da su ona dvostruko manja nego što su bila ranije.

Vukosavljević je kazao i da će se razmotriti da li postoje komercijalni i turistički potencijali za dodatnu zaradu u tom kompleksu. Na primedbe o radu javnog servisa, on je kazao da se ministarstvo ne bavi uredjivačkom politikom, ali da nema zamerke na programe koji se bave kulturom.

"Javni servis dobija godišnje oko 75 miliona evra, dok HRT dobija 220 miliona evra, a javni servis Slovenije 120 miliona evra", rekao je Vukosavljević. Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je kazao da Egzit iz budžeta dobija mnogo manje sredstava nego što ostvaruje prihoda i doprinosi imidžu zemlje.

"To je dobra investicija, mnogo više nego trošak, jer smo prošle godine imali 215.000 posetilaca. On nije najbrojnija manifestacija koja se održava, brojnije su i Guča i Leskovačka roštiljijada, ali po deviznom prilivu i broju stranih turista na prvom je mestu", kazao je on. Prošle godine od Egzita je, kako je istakao, zaradjeno oko 14,4 miliona evra čistih prihoda, a na ime PDV je naplaćeno izmedju dva i tri miliona evra.

Primedbe ostalih opozicionih stranaka

Poslanici Demokratske stranke najavili su da će biti protiv usvajanja budžeta za 2018. godinu. Poslanik DS Radoslav Milojičić rekao je da budžet nije napravljen po volji građana, već po partijskoj osnovi Srpske napredne stranke.

“Ništa u ovom budžetu nema inovativno. Promašili su rast za ovu godinu, a sigurni smo da će ga promašiti i za sledeću”, rekao je Milojičić.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je rekao da je glavna zamerka predloženom budžetu što se sredstva poreskih obveznika daju za subvencionisanje brojnih stranih firmi. On smatra da ih treba preusmeriti u domaću privredu i naglašava da je ekonomska politka Dveri suprotna od one koju vodi sadašnja vlast.

“Mi želimo da zaštitimo domaću proizvodnju od uvozničkog lobija”, rekao je Obradović govoreći o merama koje bi Dveri sprovele. Poslanik poslaničke grupe Nova Srbija – Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović je rekao da predloženi budžet nije razvojni, kako vlast tvrdi, već predizborni.

On je ukazao da je cena spuštanja deficita svaljena na grbaču građana i da je koncept budžeta neoliberalan. “Budžet je na liniji ekonomskog kolonijalizma”, rekao je Vukadinović. Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević je naglasio da je potpuno suprotno istini da je, kako tvrdi vlast, Srbija ekonomski tigar na Balkanu.

On je rekao da posebno bode oči što će se Srbija zadužiti da bi se izgradio autoput od Niša do Drača, što je prvestveno u interesu zamalja koje su nas bombardovale. “To je protiv našeg geostrateškog interesa”, ocenio je Lapčević.

Prema njegovim rečima, ta sredstva bi trebalo usmeriti ka istočnoj Srbiji koja je potpuno zapostavljena.

Izvor: RTS

Komentara 42

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

MAra

Problem je raspodeliti sredstva iz budžeta kada prvo razmišljate o vraćanju nasleđenih dugova.

0 1

Mare

Sve samo stručnjaci kritikuju budžet i rad NBS.

0 1

zdravko

U čemu je problem. SNS je dobila poverenje građana da sprovede svoj program i sprovodi ga. Dokle god imaju to poverenje, oni će sprovoditi svoja programska opredeljenja.

0 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo