Joksimović: Očekivali smo više poglavlja

Joksimović: Očekivali smo više poglavlja Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija očekivala i smatrala da bi bilo fer da u ponedeljak, 11. decembra, otvori tri poglavlja u pregovorima sa EU, ali da zemlja svakako nastavlja svoj evropski put solidnom dinamikom.

Na otvaranju izložbe "Primenjena nostalgija" u Galeriji Narodne banke Srbije, Jadranka Joksimović je kazala da evropski put Srbije ostaje deo domaće razvojne politike, načina i mehanizma, kako da se što brže ostvare obećanja data građanima. 

"Desilo se da ćemo otvoriti nova poglavlja, ali ne onoliko koliko smo očekivali i smatrali da jesmo bili spremni i da su postojali uslovi... Mi nastavljamo naš pregovarači proces. Sigurno da i ova dva poglavlja koja ćemo otvoriti značajno doprinose daljem reformskom procesu", kazala je ona.

Jadranka Joksimović je kazala da je Srbija temeljila svoja očekivanja o otvaranju tri poglavljava na pozitivnim porukama koje su, kako kaže, stizale iz EU od predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera i visoke predstavnice EU Federike Mogerini. Izrazila je očekivanje da će Srbija "moći da dobije i neki veći zamajac" u narednim mesecima, navodeći da je Srbije svesna da su reforme ključ uspeha i da bi trebalo da dovedu prvo do otvaranja, a potom i zatvaranja poglavlja i članstva u EU. 

Ona je kazala da je estonsko predsedavanje, koje je započelo 1. jula ove godine i zavšrava se krajem decembra, obeležilo intenzivnu aktivnost Srbije, koja će u ponedeljak otvoriti dva poglavlja u pregovorima sa EU - 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom. 

Zahvalila je zemljama članicama koje su podržale otvaranje sva tri poglavlja - poglavlje 6, 30, kao i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama. 

Fabrici: Treba imati pozitivan stav

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da treba imati pozitivan stav i pogled na otvaranje dva poglavlja što, kako kaže, šalje poruku o napredovanju zemlje u pregovorima sa EU. On je kazao da Estoniji do kraja predsedavanja predstoji još važnih obaveza, među kojima je zasedanje komisija Evropskog saveta 14. i 15. decembra i dolazak parlamentarne komisije za stabilizaciju i prdiruživanje 20. i 21. decembra u Srbiju. 

"Želim da još jednom uverim da sa evropske strane postoji čvrsta volja da ovi pregovori napreduju", kazao je Fabrici. 

Na izložbi fotografija "Primenjena nostalgija" izložene su fotografije fotografa, Marka Nikolića iz Srbije i Raita Tulasa iz Estonije.

Autor iz Srbije fotografisao je u Talinu tokom jula 2017. godine mesta, događaje, scene i ljude koji su ga podsetili na Beograd, dok je autor iz Estonije boravio u Beogradu krajem juna gde je fotografisao grad i stanovnike koji su ga podsetili na Talin.

Fabrici je kazao da kada iz Beograda odeš u bilo koji grad širom Evrope odeš možeš prepoznati delić svoga doma u njemu. "Ta kulturna veza je onaj koja šalje poruku da ljudi iz Srbije mogu da se osećaju kao kod kuće u celoj Evropi", rekao je on .

Izložba fotografija će biti postavljena do 19. decembra u Galeriji Narodne banke Srbije i posetioci će moći da je pogledaju radnim danima od 10 do 18 časova.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

A da ti malo odeš

Drago mi je jer ne želim Srbiju u EU! Opet ne bih mogao ništa ako bi većina gradjana tako želela! Međjutim, gradjane niko ništa ne pita i jedna grupa na vlasti od tog famoznog puta u EU jako lepo živi, međju njima i ova gospodja! E pa sad lepo podnesi ostavku! Neuspešna si u svom poslu!

3 3

ProfesorKiksMaler

Ma, opušteno. Biće prvi put u istoriji za dve, najduže tri godine...

4 0

Čika Adolf

Podnesi ostavku!

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo