Zatvori

Dojče vele: NATO brine o svojim balkanskim granicama

Dojče vele: NATO brine o svojim balkanskim granicama Izvor: Reuters/Ints Kalnins

Naredni samit NATO održava se u julu, ali je spisak gostiju već sada predmet pažnje jer obično se sa takvih događaja na najvišem nivou šalju pozivnice za članstvo u Alijansi, piše Dojče vele dodajući da nema sumnje da se u Skoplju nadaju pozivnici.

Makedonija je na putu ka NATO još od 1999. godine, iste godine kada je Albanija zaključila Akcioni plan za članstvo da bi konačno postala članica deset godina kasnije. Crna Gora je isti put prošla između 2009. i 2017. godine, podseća DW i dodaje da bi najveća prepreka koju je Skoplje imalo na putu evroatlantskih intergracija, spor sa Atinom oko imena države, mogla uskoro da bude uklonjena.

DW navodi da još nije izvesno da će Grčka prihvatiti ulazak severnog suseda u NATO pod međunarodno priznatim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, ali su nakon smene vlasti u Skoplju odnosi svakako relaksirani.

Danijel Server, američki stručnjak za Balkan sa vašingtonskog Univerziteta "Džon Hopkins" rekao je za DW da Evropska unija i SAD treba da urade više kako bi spor oko imena odmah bio rešen na osnovu takozvanog Prelaznog sporazuma iz 1995. godine.

Prema njemu bi Makedoniji trebalo da bude dopušteno priključenje Alijansi pod provizornim imenom FYROM. To je kasnije potvrdio i Međunarodni krivični sud.

"Evropljani i Amerikanci bi trebalo da kažu Grčkoj da to prihvati", naveo je Server za DW.

"Ali, bilo bi suviše prosto predstaviti razmirice oko imena kao jedinu prepreku za ulazak u NATO", smatra Džems Meki, šef Kancelarije za evroatlantska i globalna partnerstva u NATO. 

"Videli smo i nazadovanje u pitanjima demokratije i vladavine prava u pogledu delovanja bezbednosnih i obaveštajnih službi", rekao je on za DW i podsetio da se novi makedonski premijer Zoran Zaev obavezao na reforme u tom pogledu.

"Mi ćemo to pažljivo pratiti", dodao je Meki.

Meki: Pohvale Skoplju zbog bliske saradnje sa EU

Stanje demokratije i vladavine prava češće se analizira u vezi sa pridruživanjem EU, ali Meki naglašava da je to jedan od najvažnijih aspekata saradnje NATO i EU. Podaci o napretku na Zapadnom Balkanu razmenjuju se "skoro na dnevnoj bazi".

Meki je pohvalio Skoplje zbog "bliske saradnje sa EU u pokušaju da se sistematski pristupi ovim pitanjima".

Takav pristup Makedonije, prema rečima Džemsa Mekija, u oštrom je kontrastu sa razvojem u Bosni. Vojni šef NATO je političkim liderima u toj zemlji prošlog meseca saopštio da BiH ispunjava vojne uslove za prijem u Alijansu, ali da politički progres ne postoji.

Kako su nedavno članovi Predsedništva BiH rekli u odvojenim intervjuima za DW, protivljenje političkih predstavnika Srba članstvu u Alijansi praktično je ovu temu stavilo na led.

"Imamo štab NATO u Sarajevu... Tamo je više od 30 stručnjaka koji svakodnevno rade sa Bosancima kako bi podstakli odbrambene reforme. Nadamo se jačanju tih odbrambenih institucija, da ćemo im pomoći da postanu jače kako bi osigurale bezbednost u zemlji. Ali na posletku je potrebna politička volja, baš kao i za reforme neophodne za pristup EU, potreban je dogovor kako bi se preduzele neophodne reforme", rekao je Meki.

Balfur: Za razliku od Srbije gde mnogi vide Rusiju kao najboljeg prijatelja, Makedonci deluju jače opredeljeni za pridruživanje EU

Roza Balfur iz Nemačkog Maršalovog fonda upozorila je da ne bi trebalo propustiti trenutak da se pruži podrška novom samopouzdanju koje se razvilo u Makedoniji.

"Za razliku od Srbije gde mnogi vide Rusiju kao najboljeg prijatelja, Makedonci deluju jače opredeljeni za pridruživanje EU. Dakle, ne bih se fokusirala na probleme već na pozitivne trendove koji su u naletu". rekla je ona.

Ni u NATO ne previđaju ruski uticaj na Balkanu.

"Voleo bih da mogu da kažem da sve ovo radimo jer smo dobri ljudi... Ali iskreno, ovo radimo jer je u pitanju ključni bezbednosni interes NATO da nemamo nestabilnost na svojim granicama", rekao je Meki.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Soko

Vas jedini interes je da pod okriljem NATO vasa oligarhija to jest korporatokratija sto vise opljacka slabijih od sebe.Sve cete uciniti samo da se docepate Rusije sto mozete samo da sanjate.Vi bi ste i S.Koreju primili u NATO samo da unisti nuklearke i okrene ledja Kini i Rusiji.E nece da moze,vase je proslo a ovo je samo batrganje u nemoci.

1 13

BGD

Makedonija,Zbog POGUBNOG SRPSKO/RUSKOG uticaja,treba da bude primljena JUČE.

22 6

Lazar

I Makedonja se predstavlja kao zrelija i mudrija drzava od Srbije. Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru necu ni da pominjem, na nasu veliku sramotu.

23 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo