Dačić: Posvećeni smo evropskom putu i dijalogu s Prištinom

Dačić: Posvećeni smo evropskom putu i dijalogu s Prištinom Izvor: Tanjug / Igor Skendžić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Beču da je Srbija iskreno privržena nastavku evropskog puta, dobrosusedskim odnosima i unapređenju regionalne stabilnosti i u potpunosti posvećena dijalogu sa Prištinom i primeni svih postignutih sporazuma, a naročito o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

U govoru na ministarskom savetu OEBS, Dačić je izrazio uverenje da je "otvoren i iskren dijalog jedini put da se poboljša svakodnevni život ljudi na Kosovu i Metohiji" zbog čega je izuzetno važno da "OEBS ostane neutralan i pouzdan partner". Dačić je rekao da je Srbija duboko svesna bezbednosnih rizika i izazova u regionu OEBS-a i u potpunosti posvećena svom predsedavanju Forumu za bezbednosnu saradnju u poslednjem tromesečju ove godine.

On je ukazao da kriza u i oko Ukrajine nažalost i dalje traje, uprkos svim naporima da se zaustavi i pozvao sve strane na potpuno i bezuslovno poštovanje primirja, prekid svih neprijateljstava i sprovođnje odredbi Sporazuma iz Minska, uključujući proverljivo i trajno povlačenje teškog naoružanja. 

"Srbija nastavlja da podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini koja je najvidljiviji element reagovanja OEBS-a na ovu krizu, kao i druge konstruktivne napore, posvećene iznalaženju mirnog rešenja krize, uz puno poštovanje principa OEBS-a", dodao je.

Borba protiv terorizma, prema rečima šefa srpske diplomatije, ostaje u vrhu prioriteta agende OEBS-a, pri čemu ne treba da zaboraviti na izazove migrantsko-izbegličke krize. Dačić je podsetio da je u prethodne dve godine, više od 900.000 izbeglica i migranata prošlo kroz Srbiju koja je pokazala solidarnost i humanost u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. 

On je dodao da Srbija i u potpunosti podržava nameru predstojećeg italijanskog predsedavanja da se uhvati u koštac sa pitanjem migracija, mogućim rešenjima, kao i bezbednosnim rizicima i izrazio nadu se da će biti postignut konsenzus o predloženim Odlukama i Deklaracijama Ministarskog saveta. 

Dačić je rekao da je cilj Srbije da postane dugoročno pozitivni kontributor bezbednosti Evrope i da je spremna da radi na unapređenju ukupnih ciljeva bezbednosti i saradnje među pojedincima, zajednicama, narodima i državama učesnicama OEBS-a i partnerima.

Prema njeogvim rečima ;svet se suočava sa izazovima koji zahtevaju hitne i promišljene odgovore i veću efkasnost OEBS-a.


Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ProfesorKiksMaler

Veliki diplomata i poliglota.

0 0

Ortodox -- paradox

Znamo da, VEOMA POSVEĆENO, ovih dana učiš "Odu radosti" i "Roka mandoljina"!!! To je tvoj diplomatski domet, kad su EU i Priština u pitanju, pa ako na taj način ne rešiš ova pitanja -- ne znam, zaista, šta bi još mogao da učiniš?!! Da igraš ne pokušavaj, u tome se već pokazao ex predsednik dr.mr. Diplomislav!!!

5 0

Dusan Dundjer-youtube

Izdao si dacicu....vreme ce pokazati.... Sve si potpisao...i oredao. Ucenjuju te snimcima i kriminalnim radnjama.....sve si izdao!!!! Al istina polako izlazi na videlo...uskoro ces zavrsiti na politickoj i istorijsskoj deponiji.

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo