Istraživanje: 44 odsto veruje u "politiku čvrste ruke"

Istraživanje: 44 odsto veruje u "politiku čvrste ruke" Izvor: Tanjug/Zoran Žestć

Istraživanje "Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji" pokazalo je da pada poverenje građana da sopstvenim angažmanom mogu da menjaju stvari, ali je povećan procenat onih koji podržavaju demokratiju kao najbolji politički sistem za Srbiju.

"Ove godine, prvi put veći procenat građana podržava demokratiju - 51 odsto, dok 44 odsto ispitanika veruje da politika "čvrste ruke" može Srbiju izvući iz krize, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) u saradnji sa Ipsos Stratedžik marketingom.

Direktorka CRTA Vukosava Crnjanski rekla je da istraživanje pokazuje da građani ne veruju u efikasnost građanskog učešća.

"Ti mehanizmi beleže drastičan pad. U pitanju je, pre svega, odnos sa parlamentom i to - kontaktiranje poslanika u skupštini, učešće u organizovanim pritiscima građana na parlament. Tu beležimo ozbiljan pad", kazala je ona. 

Crnjanski je rekla da 15 odsto građana veruje da organizovanim pritiscima na parlament mogu nešto da promene. 

"Još ozbiljniji pad se beleži u tom direktnom kontaktiranju poslanika u skupštni. I tom mehanizmu će pribeći, odnosno veruje samo osam procenata građana", navela je ona. 

Prema njenim rečima, pad beleži i verovanje građana u efikasnost medija. 

"Do sada su građani videli da su mediji saveznik u borbi protiv problema. Na žalost, u to ove godine veruje samo 28 odsto gađana. A prošle godine je to bilo skoro 40 odsto", kazala je Crnjanski. 

Istraživanje je pokazalo i da se smanjuje procenat onih koji žele da utiču na odluke vlasti. 

"Ove godine manje od četvrtine građana je izjavilo da želi da utiče na odluke vlasti na nacionalnom nivou, dok je prošle godine tako mislila trećina građana. Kada pričamo o lokalu 32 odsto građana želi da učestvuje na odluke", kazala je Crnjanski. 

Istraživanje je pokazalo da opada generalna zainteresovanost građna za politiku a da najčešće diskutuju o politici sa drugima i učestvuju u potpisivanju peticija, kao i da su izbori jedina aktivnost koju građani prepoznaju. 

Izvor: N1

Raste zainteresovanost za učešće na izborima

Direktorka istraživanja Ipsos Stratedžik marketinga Svetlana Logar rekla je da građani ipak ocenjuju da su najbolje obavešteni o politici u Srbiji. 

"O Skupštini Srbije 60 odsto građana kaže da ne zna ništa ili zna veoma malo. O ulozi poslanika ne zna 68 odsto njih. Vrlo zanimljivo o ulozi poverenika za informacije od javnog značaja čak 77 odsto građana je reklo - uopšte nisam obavešten", navela je Logar.

Ona je kazala da zainteresovanost građana za učešće na izborima sistematski raste. 

"Preko 70 odsto građana je ovog trenutka reklo da bi izašlo na izbore...Kada pitate građane šta im je motiv za izlazak na izbore velika većina skoro 60 odsto građana kaže da je to njihova građanska dužnost, a nešto više od trećine stvarno žele da na taj način utiču na politiku koja će sprovoditi u Srbiji", kazala je Logar. 

Prema istraživanju, građani su zadovoljniji radom vlade, nego skupštine, ali je u oba slučaja više nezadovoljnih nego zadovoljnih.

Nezadovoljstvo skupštinom izrazilo je 41 odsto građana (39 odsto prethodne godine), dok je zadovoljnih 19 odsto (prethodne 22 odsto).
Nezadovoljstvo radom vlade izrazilo je 39 odsto (40 prethodne godine) a zadovoljno je 28 (31odsto prethodne godine). 

Osam odsto građana samatra da političari bar uglavnom govore istinu. Istraživanje je sprovedeno od 21. do 26. oktobra na reprezentativnom uzorku od preko 1.000 stanovnika.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sic

"Šta će biti s kućom!?! "

2 0

na tarabi svasta pise

To onaj Ipsos koji dva meseca pred izbore objasnjava da ce SNS da pobedi?

13 94

Kale*

Samo prazna glava, voli čvrstu ruku!

20 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo