Zapadnom Balkanu od Svetske banke 150 miliona dolara

Zapadnom Balkanu od Svetske banke 150 miliona dolara Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Svetska banka je najavila da će zemljama Zapadnog Balkana dati 150 miliona dolara za unapređenje efikasnosti glavnih saobraćajnih koridora i za širenje trgovinskih veza.

Cilj Svetske banke je da se pojednostavi procedura na graničnim prelazima, poboljša efikasnost logističkih usluga i primeni savremena "pametna tehnologija" da bi se unapredio špediterski i putnički saobraćaj i da bi roba brže stigla do kupaca.

"Koristi za građane zemalja Zapadnog Balkana biće jedna milijarda dolara godišnje", istakla je Kristalina Georgijeva, glavni izvršni direktor Svetske banke.

Georgijeva je, kako je saopštila Svetska banka, u Sofiji govorila na konferenciji o jačoj regionalnoj integraciji na Balkanu, čiji je domaćin bugarski premijer Bojko Borisov. 

Tom skupu prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić. 

Zemlje Zapadnog Balkana, prema oceni Svetske banke, već su ostvarile snažan rast i smanjenje siromaštva. 

"Iako lideri zapadnog Balkana ostvaruju značajan napredak, analize Svetske banke pokazuju da će po trenutnim stopama rasta, biti potrebno još šest decenija da nivo prihoda na zapadnom Balkanu dostigne nivo EU. Međutim, uz adekvatne reforme i makroekonomsku stabilnost, prosečne godišnje stope rasta mogle bi da dostignu pet procenata a nivo prihoda EU mogao bi da bude dostignut za samo dve decenije", smatra Svetska banka.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pretrgli se

Je l ovo neko zezanje? A je l za ceo balkan?

0 0

Ica

Svaka cast na odabiru slike! Vrhunski :)

5 0

Mile

Hvala na dobroj ideji, parama I podrsci.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo