Poseta Erdogana Grčkoj počela napeto, javnim neslaganjem

Poseta Erdogana Grčkoj počela napeto, javnim neslaganjem Izvor: ANADOLIJA/Ayhan Mehmet

Redžep Tajip Erdogan doputovao je u važnu dvodnevnu posetu Grčkoj, prvu nekog predsednika Turske za šest i po decenija, zvanično u cilju otopljavanja hladnih odnosa, ali je atmosfera napeta zbog njegove najave o čemu bi razgovarao.

Erdogan je rekao da treba "dopuniti" i "osvežiti" međunarodni Sporazum iz Lozane iz 1923. godine kojim je posle Prvog svetskog rata utvrđena granica Grčke i Turske i kojim su rešena druga važna pitanja.

Erdoganov prvi sastanak tokom posete Grčkoj, s njenim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, koji je prenosila televizija, pokazao je napetost među njima. Erdogan je tvrdio da treba "osavremeniti" Sporazum iz Lozane i pokrenuo pitanje muslimanske manjine u severnoj Grčkoj, koju namerava da sutra poseti.

Pavlopulos je, međutim, odgovorio da Sporazum iz Lozane "ne treba ni revidirati, niti dopunjavati". Erdogan je prethodno dvaput posetio Grčku, ali kao premijer, 2004. i 2010. godine.

Erdogan se u Grčkoj sastao i sa premijerom Aleksisom Ciprasom.

cipras erdogan Izvor: Reuters/Costas Baltas

Teme razgovora su i izbeglička kriza i regionalna pitanja.

Jedan od problema u odnosima Atine i Ankare o kojima će se razgovarati, kako je pred posetu Erdogan najavio, jeste slučaj osam turskih oficira i vojnika koji su posle pokušaja puča prebegli u Grčku. Atina je odbila zahtev Ankare za njihovo izručenje, uz obrazloženje da im se u Turskoj neće suditi pošteno.

To je razgnevilo Erdogana koji je uoči posete, u sredu rekao da je pravosuđe Turske "najbolje u Evropi" i da je Grčka trebalo da odmah vrati turske oficire i vojnike, a ne da se u to meša grčki sud razmatrajući njihove slučajeve.

"Ako to prepustite pravosuđu, neće biti rezultata", rekao je Erdogan u intervjuu grčkoj RTV stanici SKAI veče uoči posete.

Agencija AP primećuje da je među zemljama EU, pored Grčke, samo još Poljska pozvala Erdogana u posetu posle pokušaja puča u Turskoj polovinom 2016. godine i širokih, masovnih i nasilnih mera Erdoganove vlasti preduzetih potom.

Istorijska napetost u odnosima Grčke i Turske koje su u samo poslednjih 40 godina tri puta bile na ivici rata, plod je neprekidnog teritorijalnog spora na Egejskom moru, položaja muslimanske manjine u Grčkoj i pola veka turske okupacije severa Kipra.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Keba

E moj ostrasceni veteranu, zasto toliko mrzis Tursku.

0 0

Cleaner

E moj veterane moj jado , od one stare Grčke nema ni G , a da nije mame Amerike ti bi letovao u Turskoj pokrajini zvanoj Yunanistan Pozdrav

2 1

Havijezan

Veterane, znam da ti teško pada ali reč Turska se još uvek piše velikim slovom. Čudi me što Srbi nisu još uvek izmenili pravopisno pravilo za tu užasnu reč.

5 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo