Na Festivalu nauke solarna kuća budućnosti i tajni agenti

Festival nauke biće održan od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu a posetioci će moći da vide više od 55 postavki, četiri izložbe i brojne projekte među kojima i solarnu kuću budućnosti, najavili su organizatori.

Izvor: N1

U sklopu festivala biće prikazan i naučni bicikl kojim se može dopuniti mobilni telefon ili osvetliti soba, dok će se na naučnoj bini, u filmovima, tražiti tajni naučni agenti i objasniti, uz pomoć fizičara, i razne tačke koje se izvode cirkusima.

Na najvećem festivalu te vrste u regionu učestvovaće više od 700 naučnika, koji će, kako je rečeno, "kroz svet naučnih izazova provesti sve zaljubljenike u nauku".

Direktorka jedanaeste po redu manifestacije, Ana Petrović, rekla je na konferenciji za novinare da će program i ove godine biti "jak i raznovrstan", da je centralna tema festivala "pokret" a jedna od novina naučni poligon "Nauka u pokretu".

Glavna programska koordinatorka Festivala nauke Aleksandra Patenković je izrazila zadovljstvo zbog uspešne saradnje sa sve većim brojem institucija, ne samo iz zemlje, dodavši da će na festivalu učestvovati predstavnici više od 75 škola, fakulteta i instituta iz Srbije. Najavljeno je i učešće naučnika i iz SAD, Francuske, Estonije, Izraela, Bugarske i Poljske.

Najbolji osnovci i srednjoškolci Srbije prikazaće svoje ideje u oblasti matematike, fizike, robotike, programiranja, hemije u zoni "Ekspertinejdžeri".

Naučno - fantastična bina ugostiće i francusku trupu "La Belle Apocalyse", koja će uz pomoć fizičara objasniti cirkusantske tačke "od kojih posetiocima zastaje dah". 

Poljski film "Hewelčiusze" će tražiti tajne naučne agente, dok će beogradski Hemijski fakultet spojiti svet nauke sa filmskom muzikom. 

Interaktivne postavke "Nauka bez prestanka" predstaviće originalne naučne izazove, a spojem tehnologije, nauke i istorije će arheološka prošlost dobiti novi život u virtuelnoj stvarnosti. 

Generalni sponzor festivala je NIS, prijatelj maniferstacije je Telekom MTS dok je suorganzator Beogradski sajam. 

Partner je ambasada SAD a festival su podržali Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum, ambasada Izraela i Francuski institut.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Kej

Vau, ne znam da li je nauka dokazala ali cinizam skodi zdravlju ;)

5 0

Ribar

Vau,kakva naucna dostignuca,bicikl da puni telefon.Pa to je neverovatno koliko je napredovalo covecanstvo.

12 27

Maja

pretpostavljam da nikada nisi bio na Festivalu. Prvenstveno, festival je namenjen deci (popularizacija nauke) da vide šta se sve radi, nauče nešto novo itd. Pozz

21 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo