Aleksandar Vučić na sastanku sa ambasadorima

Aleksandar Vučić na sastanku sa ambasadorima Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorima Velike Britanije, Crne Gore, Pakistana i Palestine.

Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorom Velike Britanije Denisom Kifom o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.Tema susreta bilo je "i jačanje bilateralnih i ekonomskih odnosa, kao i jačanje odnosa po pitanju bezbednosti i zajedničke borbe protiv terorizma", saopštila je pres služba predsednika Srbije. 

Vučić je, u svetlu regionalnih odnosa, još jednom istakao da je prioritet Srbije da održi mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju. Vučić je izrazio nadu da će sledeći Samit Berlinskog procesa, čiji je domaćin Velika Britanija, značiti korak napred u regionalnoj saradnji. 

Kif je istakao da Velika Britanija želi da na dnevnom redu tog samita budu teme koje će doprineti boljem povezivanju regiona, ali i njegovoj većoj bezbednosti. 

Ambasador je obavestio Vučića i o toku pregovora o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije i naglasio da to ne umanjuje podršku evropskom putu Srbije.

Srbija i Crna Gora: Međusobna podrška na evropskom putu

Aleksandar Vučić Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije izjavio je na sastanku sa ambasadorom Crne Gore Branislavom Mićunovićem da je Srbija posvećena daljem razvoju prijateljskih odnosa sa Crnom Gorom. 

Prema njihovim rečima, dve zemlje su opredeljene za podsticanje unapređenja ekonomske saradnje, dok je prioritet dat njihovom infrastrukturnom povezivanju, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima predsednika Srbije. 

Predsednik Vučić i ambasador Mićunović su istakli da će Srbija i Crna Gora nastaviti da se međusobno podržavaju na evropskom putu, kao i da će svojom saradnjom dati značajan podsticaj inicijativama za ekonomski napredak celog regiona, dodaje se u saopštenju.

Unapređenje saradnje s Pakistanom

Aleksandar Vučić Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Pakistana Sajed Adil Gilani založili su se tokom današnjeg sastanka u Beogradu za jačanje političkog dijaloga dve zemlje i unapređenje saradnje.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, ambasadsor Gilani je rekao da se "tokom nekoliko meseci otkako je u Srbiji, uverio u snagu liderstva predsednika Vučića, koje doprinosi političkom i ekonomskom napretku zemlje". 

Vučić je istakao da je za Srbiju značajno da razvija dobre odnose sa svim zemljama sveta. 

U razgovoru su razmotrene i ideje za obeležavanje 70. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Pakistana, kao mogućnosti da se i na taj način ukaže na potrebu veće saradnje, dodaje se u saopštenju. 

Srbija ne menja stav prema palestinskom narodu

Palestinski ambasador Mohamed Nabhan obavestio je predsednika Srbije o reakciji Palestine na odluku američke administracije o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela, a Vučić je izrazio nepromenjen stav Srbije prema prijateljskom palestinskom narodu.

U saopštenju se navodi da je ambasador Nabhan preneo Vučiću pozdrave predsednika Mahmuda Abasa i obavestio ga o nepromenjivoj odluci palestinske države da čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da u međnarodnim organizacijama glasa protiv članstva Kosova. 

Uz zahvalnost za takav stav i prijateljstvo prema Srbiji, Vučić je rekao da Srbija ceni tradicionalna prijateljstva i da će njena spoljna politika voditi računa da ih ni u jednom trenutku ne zanemari. 

Dvojica sagovornika su razgovarali o mogućnosti školovanja palestinskih studenata u Srbiji.

Komentara 45

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Maka

Iako su mnoge države okrenule leđa Srbiji kada je reč o teritorijalnoj celovitosti Palestina to nije činila i zato uz njih je naša zemlja.

0 2

Mija

Saradnja sa svima

0 2

Gojko

Odrzavanje dobre saradnje sa uticajnom zemljom koja je izasla iz EU kao sto je Velika Britanija, kao i sa islamskim svetom, pokazuju stav da Srbija gradi prijateljske odnose sa svima bez obzira i na razlike.

0 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo