Vrednost bitkoina i dalje skače, premašio 15.000 dolara

Vrednost bitkoina i dalje skače, premašio 15.000 dolara Izvor: Shutterstock

Nezaustavljiv rast bitkoina se nastavlja. Najvrednija kriptovaluta u svetu iz dana u dana premašuje sopstvene rekorde vrednosti.

Cena jednog bitkoina je u utorak premašila 12.000 dolara, a sada je dostigla nove visine i vredi 15.000 dolara.

Tržišna vrednost ove digitalne valute sada je premašila 250 milijardi dolara, podaci su trekera CoinMarketCap.

Prošle nedelje bitkoin je prvi put prešao granicu od 10.000, pa potom u nedelju od 11.000 dolara.

Bitkoin je decentralizovan sistem zasnovan na tehnologiji blok-lanaca, koje može da kreira i emituje svaki učesnik u ovom sistemu uz pomoć kompjutera. Ovaj koncept je predstavljen u novembru 2008. godine.

Tagovi: bitkoin

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Time

Da bi se odgovorilo na pitanje da li je BTC "Ponzi Sema" treba prvo znati sta je "Ponzi Shema. A "Ponzi Shema" je prevarna investiciona operacija u kojoj operator isplacuje prihod svojim ranijim investitorima iz investicija novih investitora, a ne iz svog profita ostvarenog investiranjem. Da bi se "sema" odrzala potrebno je stalno uvlacenje novih investitora u semu tj. novih investicija. Operator to postize nudeci abnormalno visoke prihode u kratkom vremenskom roku. 1.Da li kod BTCa postoji centralni autoritet tj. operator? Ne! Bitcoin je potpuno decentralizovan i automatizovan. 2.Da li BTC isplacuje prihode svojim investitorima? Ne! 3.Da li BTC zahteva konstantno uvecanje priliva BTC? Ne! BTC ne poseduje ni jednu od tri nuzne definisuce karakteristike "Ponzi Sheme" i zato on nije "Ponzi Shema". Pogledajmo sad Dinar. Da li dinarski monetarni sistem poseduje neku od karakteristika "Ponzi Sheme"? 1. Da li kod dinara postoji centralni autoritet? Da! To je centralna banka 2. Da li "dinar isplacuje" prihode svojim investitorima? Da! to je kamata na dinarsku stednju. 3. Da li "dinar zahteva" konstantno uvecan priliv dinara? Da! Stalno se upumpavaju nove kolicine dinara u sistem kako ne bi propao. Sta je "podloga" dinara? Jedini odgovor je "budzetski deficit"! Zakljucak; Dinar je "Ponzi Shema" a ne BTC!

7 1

Jedan Od

I bre... A mene mrzelo da rudarim kad je bilo vreme...

4 2

Rade Macura

Moguće da je ovo balon cenovni ali nema dileme da smo tek na početku i da ovo može ići jooš dosta. Ja sam vć zaradio 112% ! Drug mi je bivši broker i savetovao me da bitcoin trgujem isključivo na regulisanim berzama i da vodim računa da pare idu preko domaćih brokera jer ima dosta prevaranata napolju. Kažu mi da će se polovinom decembra pojaviti još jedan regulisan proizvod Dolar/bitcoin na čuvenoj Čikaškoj berzi.

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo