Zaev: Prijateljski s Grčkom, rešiti spor oko imena

Zaev: Prijateljski s Grčkom, rešiti spor oko imena Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da želi da gradi prijateljske odnose sa Grčkom zasnovane na uzajamnom poverenju, koji će olakšati postizanje rešenja za pitanje imena njegove države.

U intervjuu za grčku agenciju ANA Zaev je direktno pozvao zatražio "pomoć i podršku grčkog naroda i grčke vlade, opozicije i parlamenta". 

Pitanje imena je "delikatno pitanje i nije lako ni za grčke političare". Spreman sam da pokušamo da razumemo jedni druge i podstaknemo postizanje uzajamno prihvatljvog rešenja, rekao je. On je dodao da će prioritet staviti na to da se više brine o budućnosti nego o prošlosti.

Zaev je rekao da za Makedoniju članstvo u EU i NATO nemaju alternative i da njegova vlada ulaže ogromne napore u sprovođene ključnih reformi, posebno u pravosuđu, javnoj upravi i obrazovanju dok u spoljnoj politici prioritet daje poboljašanju odnosa sa susedima.

Grčka ne priznaje Makedoniju pod njenim ustavnim imenom zbog čega već više godina blokira proces njenog ulaska u EU i NATO.


Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ср

Избаците из назива државе име македонија и ето договора.Чему паламуђење кад знате да другачије неће моћи договор.

0 1

Крым Вернулся Домой!!!

Nema Grcka o cemu sa vama da prica, dok vi ne prihvatite notornu istinu, a to je da vi NISTE POTOMCI ALEKSANDRA MAKEDONSKOG, doselili ste se na te prostore hiljadu godina posle njega, i sami sebe proglasili potomcima.

6 6

Fg

Kao i svi drugi slaveni.nasele zauzmu i proglase sebe potomcima ameba.to je nevažno.čije su ovce njegov je pašnjak zdeavoooo

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo