Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Izvor: Shutterstock

Kolo, tradicionalna narodna igra i izuzetno vitalan element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Kako Etnografski muzej prenosi na svom sajtu, odluku o upisu kola doneo je 7. decembra 2017. godine Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

"Veliki broj formalnih i neformalnih edukativnih programa koji se organizuju u institucijama kulture, brojne manifestacije na kojima se kolo izvodi kao deo zvančnih takmičarskih i revijalnih programa u kojima učestvuju kulturno-umetnička društva, ili kao spontana aktivnost okupljenih učesnika, izvođenje kola na privatnim proslavama svedoče o aktivnom prisustvu kola u različitim sferama života u Srbiji danas, što je jedan od važnih kriterijuma koje je potrebno ispuniti za upis na Uneskovu listu", navodi se.

Na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe u decembru 2015. godine započeta je procedura za upis tradicionalne narodne igre kolo (koja je u Nacionalni registar upisana u junu 2012, pod nazivom kolo u tri, kolo u šest) na Reprezentativnu listu nematerijalnog kultrunog nasleđa čovečanstva.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SOFKA

Još samo da naučimo mlade i decu da igraju koloi uživaju u njemu...jer kako drugačije da sačuvamo nematerijalno kulturno nasleđe. Ko nije igrao u kolu ne zna šta je razmena pozitivne energije.

2 0

Deki

Divno! Inace, Srbi, igrajuci kolo odaju pocast planetama na nebu. Posmatrajuci sa zemlje, planete se krecu na isti nacin na koji mi Srbi igramo kolo. To znaci da su nasi daleki preci bavili zvezdama i planetama i bili dobri astronomi sto potvrdjuje i nas stari kalendar.

5 1

Oficirčina sa nikad većom platom

Bravo, čestitam od sveg srca.

15 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo