Sedam godina zatvora za direktora Folksvagena u SAD

Sedam godina zatvora za direktora Folksvagena u SAD Izvor: Reuters/Anindito Mukherjee

Direktor nemačkog proizvođača automobila Folksvagen (VW) koji je početkom godine uhapšen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dizelgejt, osuđen je na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora pred američkim sudom.

Oliver Šmit (48), nemački državljanin, koji je priznao krivicu u zamenu za smanjenje kazne, mora da plati i novčanu kaznu u iznosu od 400.000 dolara, rekao je portparol saveznog suda u Detroitu.

Šmit je na sudu rekao da je "donosio loše odluke i da mu je žao zbog toga".

Sud je ocenio da je učestvovao u prevari s računarskim programima dizel automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svesno lažući američke vlasti kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila.

Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvata pet godina za udruživanje radi činjenja prevare i dve za nepoštovanje zakona o životnoj sredini.

Folksvagen je u SAD već morao da plati više od 22 milijarde dolara za popravku i otkup gotovo 600.000 automobila - među kojima ih je najmanje 100.000 bilo opremljeno dvolitarskim i trolitarskim motorom - a njihovim vlasnicima da isplati odštetu.

Računarski programi mogli su da sakriju emisije koje su 40 puta premašivale dopuštene vrednosti.

U SAD je optuženo ukupno sedam direktora i inženjera VW-a.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dejan

Da li je električni automobil ekološki je pitanje udela ne ekološke energije utrošene za njegovu proizvodnju i eksploataciju. Zašto su tako skupi - verovatno zbog količine utrošene energije.

1 2

Ivan

Pa prsne nuklearka koja pravi struju za el. automobile, bolje FAP-ove 13-ce da vozimo! Ovo novo nametanje kao ekologije uništi planetu!

0 2

FakeHero

Nema veze koja je nacionalna pripadnost pojedinca, kada se obmota u zastavu korporacije i sluzi kao dron za ostvarenje cistog profita bez obzira na posledice po drustvo ili okolinu svi ce se ponasati isto, gramzivo, neeticki i neuvidjavno prema svima osim prema vlasnicima deonica i menadzerima koji im nalazu takvu poslovnu praksu. Nemci, japanci, ameri, srbi, marsovci...

18 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo