Netanjahu: Priznanje Jerusalima je istorijsko

Netanjahu: Priznanje Jerusalima je istorijsko Izvor: REUTERS/Dan Balilty

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocenio je današnji dan istorijskim jer je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Netanjahu je rekao da je Trampova odluka "važan korak ka miru" i dodao da ona neće izmeniti ništa po pitanju svetih mesta tri glavne monoteističke vere u Jerusalimu, javio je AP.

"Odluka predsednika je važan korak ka miru, jer nema mira koji ne uključuje Jerusalim kao glavni grad države Izrael", rekao je Netanjahu.

On je potvrdio posvećenost Izraela statusu kvo i kazao da deli posvećenost Trampa napretku mira između Izraela i svih njegovih suseda, uključujući Palestince.

Netanjahu je najavio da će Izrael nastaviti da sarađuje s Trampom i njegovim timom na ostvarenju sna o miru.

"Pozivam sve zemlje koje teže miru da se pridruže SAD u priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i premeste ambasade ovde", rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

Zvanično priznanje Jerusalima kao glavnog grada jevrejske države predstavlja značajnu promenu američke politike. Očekivalo se da ta odluka izazove gnev Palestinaca i arapskog i muslimanskog sveta.

Palestinski ekstremistički pokret Hamas upozorio je da Tramp današnjom odlukom otvara vrata pakla za interese SAD, preneo je AFP.

Tramp je danas objavio da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i naveo da je naložio Stejt departmentu da počne pripreme za preseljenje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

igor

Pozdrav za Netanjahua i Jevrejski narod.Koliko god vas mrzeli....ne mogu vas pobediti.Bog ljubi i cuva Izrael.

13 3

Republic(s) Of Bananas

A čiji Bog? I šta na to imaju da izjave OSTALI Bogovi? Jel bilo glasanje ili?

1 0

Neocortex

Čestitke Izraelu i želja da što više zemalja učini isto, nadam se i Srbija!

9 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo