Meron: Pravnosnažna presuda Šešelju u prvom delu 2018.

Haški sud očekuje da će pravosnažnu presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju izreći "u prvom delu 2018. godine", rekao je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku predsednik tog suda Teodor Meron.

Izvor: N1 / Agencije

Rasprava o žalbi tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu Šešelju, koju je u martu prošle godine izrekao Haški tribunal, biće održana 13. decembra, naeo je Meron.

Žalbeni postupak protiv Karadžića se očekuje u drugom kvartalu 2018. godine.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala bio oslobođen krivice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991. do 1993. godine.

Meron je najavio i da će pravosnažna presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kako očekuje, biti izrečena do kraja 2019. godine.

Rasprava o žalbama koje su odbrana i tužilaštvo uložili na prvostepenu presudu kojom je Tribunal osudio Karadžića na 40 godina zatvora, biće "u drugoj četvrtini 2018", rekao je sudija Meron.

Tribunal je u martu prošle godine proglasio Karadžića krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992. do 1995. godine.

Meron je predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, pred kojim se vode žalbeni postupci u predmetima protiv Šešelja i Karadžića.

Poslednji predsednik Haškog suda Karmel Ađijus u izveštaju Savetu bnezbednosti, ocenio je da je Tribunal ostvario revolucionarne korake.

“Ispunili smo pravdu procesuirajući zločine koje su počinili pojedinci, a ne narodi, ne države, ne vlade. I to smo učinili na nepristrasan, objektivan i delotvoran nacin”, ocenio je Ađijus.

Bramerc: Za zločine nisu krivi narodi već pojedinci

Glavni tužuilac Haškog tribunala Serž Bramerc tvrdi da su u Srbiji i Bosni i Hercegovini posvećeni pravosudnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina.

Ocenjujući dosadanšnji rad Tužilaštva on je naglasio da su se trudili da privedu pravdi sve koje mogu, da ima velikih dostignuća, ali i propusta.

“Rečeno je da Tribnunal nije doveo do pomirenja. Teško je to osporiti. Kao što smo videli poslednjih nekoliko nedelja, zločini su ostavili rane koje nisu zacelile. Osuđene ratne zločince i dalje mnogi vide kao junake, dok su žrtve i preživeli stavljeni u drugi plan. Činjenice koje su veoma mučne i dalje se negiraju”, upozorio je Bramerc.

Kako kaže, postavlja se pitanje zašto je pomirenje i danas izazov.

“Odgovor je u tome što u regionu još nema volje da se prihvati odgovornost za zločine, pogotovo politickog vođstva. Na žalost, previše ljudi sluša ratne zločince koji se skrivaju iza kolektivne odgovornsoti. Još jednom ću nagalsiti - za zločine nije odgovoran narod, već pojedinci”, istakao je Bramerc.

Početka Bramercovog izlaganja međutim obeležio je lapus o tome čija je predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Dozvolite mi na početku da iskoristim ovu priliku da poželim dobrodošlicu njenoj ekselenciji, gospođi Kolindi Grabar Kitarović, predsednici Republike Srbije... Hrvatske”, ispravio se Bramerc.

Rusija tvrdi da je Tribunal jednostran

Predstavnici članica Saveta bezbednosti uglavnom su pozdravljali napore Tribunanla, dok je Rusija ukazala na jednostranost tog suda, problematičan odnos prema pritvorenicima, posebno kritikama na račun njihovog lečenja, do Slobodana Miloševića do Ratka Mladića.

Posebno je istaknuta činjenica da pojedincima nikada nije dozvoljen odlazak u Rusiju na lečenje uprkos garancijama koje je ta zemlja davala, rekao je predstavnik Rusije u UN Petar Iličev.

“Haški tribunal će u narednom periodu analizirati istoričari i stručnjaci za pravo. Ali mogu da kažem da je ideja međunaordne pravde diskreditovana. Izražavam sumnju da će Savet bezbednsoti ikada uspeti da ponovi ovakav eksperiment i osnuje sličan krivični tribunal u budućnosti”, dodao je Iličev.

Posebno je naglasio, kako kaže, člinjenicu da je više od 60 odsto osuđenika srpske nacionalnosti, koji su osuđeni na više od 100 godina zatvora. On je ocenio da Tribunal nije ispunio svoj zadatak i da je primenjivao dvostruke standarde.

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Micia

Bilo bi lepo kada bi ga vratili u Hag ali i njegove saradnike, one koji su lepili natpise „Bulevar generala Mladića“

3 0

sin lovca na medvede

Imao sam tu (ne) sreću da sam pratio rad Trubunala u sudjenju protiv Vojislava Šešelje. Jako sam razočaran onim što sam video, i bojim se da je Trubunal nije ništa doprineo razvoju medjunarodnog krivičnog prava, naprotiv naneo mu je veliku štetu.

3 0

Deda

Podrska. Sklonite klovna iz Srbije vise I ucinite nam uslugu.

33 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo