Zaev: Očekujem početak pristupnih pregovora sa EU u 2018.

Zaev: Očekujem početak pristupnih pregovora sa EU u 2018. Izvor: REUTERS/Francois Lenoir
(arhiva)

Makedonija očekuje da će EU "pokazati viziju" i obezbediti odluku za otpočinjanje pristupnih pregovora s Makedonijom u prvoj polovini 2018, izjavio je premijer Zoran Zaev na sastanku sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini u Briselu.

Saopšteno je da je Zaev istakao da je njegova vlada posvećena izgradnji Makedonije kao "moderne evropske zemlje koja deli evropske vrednosti, s funkcionalnom demokratijom baziranom na vladavini prava i na zajedničkim osnovnim vrednostima".

"Imamo argumente da dokažemo da je Republika Makedonija najbolja ‘uspešna priča’ u 2017. godini i da može mnogo da doprinese dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana i Evropi", rekao je Zaev Federiki Mogerini.

Zaev je istakao da Makedonija za Grčku, sa kojim ima višedecenijski spor oko imena koji joj blokira evrointegraciju, ima jednu poruku: "Mi smo spremni da rešimo ovo pitanje. Tražimo pomoć kako da nađemo odgovarajuće rešenje koje će imati podršku u obe zemlje".

Federika Mogerini je u razgovoru sa Zaevom istakla da je vidan napredak Makedonije u samo jednoj godini što je dobar znak za napredak u njenoj evrointegraciji.

Na sastanku Mogerini i Zaeva u Briselu "zajednički je konstatovana neophodnost saradnje vlasti i opozicije u važnim strateškim pitanjima za Makedoniju" i da "kanali za tu komunikaciju treba stalno da budu otvoreni".

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Prost

Ti Vladane sve znaš.

1 0

Vladan

Možeš ti svašta da očekuješ, ali Grčka se pita!

2 1

Viki

Bravo Zaev!

14 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo