Ađijus: Haški sud je sudio pojedincima

Ađijus: Haški sud je sudio pojedincima Izvor: N1

Predsednik Haškog suda Karmel Ađijus izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je Tribunal sproveo pravdu na suđenjima zbog zločina koje su počinili pojedinci, a ne narodi, države ili vlade.

"Formiranje Haškog suda je jedan od najponosnijih trenutaka međunarodne zajednice", ocenio je Ađijus, uz konstataciju da su se neki od samog početka plašili Tribunala i zbog toga odlučili da štite, čak i glorifikuju, počinioce zločina.

"Od početka je vođena kampanja protiv Haškog suda i dovođen je u pitanje njegov legalitet, ali je Tribunal ostvario ono što je, prilikom njegovog osnivanja 1993. godine, malo ko očekivao", izjavio je Ađijus.

Prema njegovim rečima, da Haški sud nije uspeo, to bi značilo i neuspeh cele međunarodne zajednice.

Ađijus je naglasio da ogroman broj ratnih zločina treba da se nađe pred nacionalnim sudovima.

"Rast revizionizma i nacionalizma u regionu se ne može ignorisati. Odsustvo rata ne znači mir, posebno u Bosni i Hercegovini, gde se nastavlja politički sukob", izjavio je Ađijus.

Bramerc: Pravda je bar u nekoj meri zadovoljena

Tužilac Bramerc je u obraćanju Savetu bezbednosti rekao da je Tužilaštvo u izveštajnom razdoblju počelo da izvodi dokaze u predmetu Stanišić i Simatović i nastavilo s radom u dva nedovršena žalbena predmeta, Šešelj i Karadžić.

"Nastavljamo da pružamo pomoć nacionalnim pravosudnim organima u istragama i kaznenom progonu ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida počinjenih u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji", rekao je Bramerc obraćajući se Savetu.

Govoreći o izostanku pomirenja u bivšoj Jugoslaviji, Bramerc je rekao da mnogi i dalje doživljavaju osuđene ratne zločince kao junake, dok se žrtve i preživeli zanemaruju i odbacuju.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sinko 2901

Ja pomislio Andjus

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo