Muzej Metropoliten odbija da ukloni spornu sliku devojčice

Muzej Metropoliten odbija da ukloni spornu sliku devojčice Izvor: Promo

Muzej Metropoliten u Njujorku odbija da iz svoje postavku ukloni sliku umetnika Baltazara Klosovskog - Baltusa, iz 1938. godine, koja prikazuje mladu devojku u, prema kritičarima, "seksualno sugestivnoj pozi".

Kritičari traže da se "Terezino sanjanje" ukloni iz postavke njujorškog muzeja zato što se na slici vidi njen donji veš.

Francuski slikar simbolizma, poljskog porekla, poznat je po erotskim slikama devojčica u pubertetu.

U peticiiji na internetu se zahteva uklanjanje slike, posebno zbog niza optužbi poznatih ličnosti u SAD za seksualne napade.

Autorka peticije Mija Meril optužila je Metropoliten za "romantični voajerizam i objektivizacju dece", na šta je predstavnik Muzeja za odnose s javnošću Ken Vajn pozvao na "informisanu diskusiju uz poštovanje kreativnog izraza".

Tagovi: Muzej , Metropoliten , slika

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sosa

Koliko umetničkih dela u tom slučaju treba ukloniti?

1 0

Maja

Ja bih se zapitala šta nije u redu sa mnom da na ovoj slici primećujem seksualnu konotaciju.

2 0

prolaznik

Ne vidim ništa vulgarno na ovoj slici. Da nije objašnjeno da je zbog donjeg veša ne bih znala šta ima seksuaknu konotaciju. Sve devojčice se ovako ponašaju i danas i 1938. a da nemaju 'zadnje misli'. Kad vam noge nesrazmerno izrastu prosto ne znate šta ćete sa njima. Znam da nikada u tim godinama nisam vodila računa kako sedim kod kuće, da li je tu neko od muških članova, niti su oni to primećivali. Moram priznati da nisam čula za ovog slikara ali muzej kao što je Metropoliten ga ne bi bez razloga uvrstio u svoju postavku.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo