Deo opozicije protestuje zbog načina sazivanja sednice

Deo opozicije protestuje zbog načina sazivanja sednice Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Predstavnici opozicije protestovali su danas zbog načina na koji je sazvana sednica Skupštine Srbije, i kažu da stavljanje na dnevni red obimnog budžeta, zajedno sa 30 drugih tačaka, uz istovremeno objedinjavanje rasprave, ima za cilj da se o njima uopšte ne raspravlja, jer za to naprosto, neće biti vremena.

Izvor: N1

To je kažu, flagrantno kršenje ne samo Poslovnika o radu Narodne skupštine, nego i logike i zdravog razuma, kao i volje građana, koji su ih birali.

 Međutim, poslanici opozicije rekli su da zbog važnosti tema koje su na dnevnom redu ipak neće bojkotovati sednicu, da bi javnost, kako kažu, makar u ograničenom vremenu, mogla da čuje argumente o pogubnosti ekonomske politike ove vlasti.

Ovakva praksa obesmišljava poziv narodnog poslanika i izvrgava ruglu elementarne demokratske procedure a za šta najveću odgovornost snosi predsednica Skupštine Maja Gojković i aktuelno skupštinsko rukovodstvo, naveli su.

Ovo su potpisali predstavnici gotovo svih opoizicionih stranaka. Tekst protesta nije ponuđen LDP-u, radikalima i LSV-u, jer, kako su rekli, njih ne smatraju opozicijom.

Izvor: N1

Narodni poslanik Đorđe Vukadinović podsetio je da je ukupan materijal za ovu sednicu negde 1.500 stranica.

"Naravno da to kolegama iz vlasti nije problem jer oni i onako glasaju na zvonce, pa šta ih briga šta piše”, istakao je on.

Lider Dveri Boško Obradović gustinu dnevnog reda iskazao je brojkama. “Za osam i po minuta mi treba da obradimo 31 predlog zakona, što znači da za svaki predlog zakona imamo tačno 28 sekundi da o njemu govorimo”, objasnio je on.

Bez uspeha bio je i pokušaj uglavnom poslanika opozicije da dnevni red dopune 171 tačkom.

Odbijeno je i formiranje više anketnih odbora. Među njima i onaj o rušenju u Savamali za koje demokrate tvrde da imaju dokaze kako su mu prisustvovali predstavnici gradske vlasti.

Dnevni red je usvojen posle devet sati zasedanja sa jednom petominutnom pauzom zbog nedostatka kvoruma.

Komentara 36

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

star

Na svaki način se želi eliminisati DS, valjda su to zaslužili.

1 9

Mileva A

Koliko vidim nije ni DS potpisao ovo protesno pismo, a vi napali na LDP i Ligu, koji naravno nece praviti front sa Dverima i njima slicnim. Ali je simptomaticna namera da se oni diskfalivikuju na svaki moguci nacin.

4 17

Bot-volonter

A vi i dalje sedite u diktatorskom parlamentu ?!

14 81

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo