Jović: Mnogima ne odgovara da rat postane prošlost

Jović: Mnogima ne odgovara da rat postane prošlost Izvor: N1
(arhiva)

Redovni profesor Univerziteta u Zagrebu Dejan Jović izjavio je da je važno poslati poruku preventivne pretnje onima koji bi hteli novi rat u regionu i istovremeno graditi mir.

"Ako to ne možemo sami, onda treba dopustiti međunarodnim akterima da nam nametnu mir, makar privremeno, sve dok ga sami ne poželimo i dok ne pokažemo da smo ga u stanju dugoročno održati", rekao je Jović za najnoviji broj Vremena.

Upitan kako ocenjuje karakter ratova u Jugoslaviji tokom devedesetih, Jović je ocenio da je to bio jedan vrlo haotičan događaj, štetan i poguban za mnoge, ali opet, mnogima i koristan.

"Mnogi i danas žive od njega i stoga mu ne daju da ikada završi, nego ga nastavljaju kroz rat za interpretaciju rata", smatra Jović.

U Hrvatskoj, nastavio je Jović, ima više od 500 hiljada registrovanih "branitelja", odnosno učesnika rata.

"Dakle, nisu u pitanju samo uverenja i patriotizam, nego i sasvim stvarni materijalni i statusni interesi zbog kojih su mnogi zainteresovani da se ratu ne dopusti da postane prošlost", podvukao je Jović.

"Drugi se pak, nezadovoljni njegovim ishodom, spremaju za novi sukob, ili ga barem priželjkuju, nadajući se da će u novom ratu dobiti ono što u ovom prethodnom nisu. Takvih, nažalost, ima u svim krajevima nekadašnje Jugoslavije", ukazao je Jović. 

Profesor je ocenio i da je Haški tribunal ostvario ono što domaća pravosuđa u regionu ne bi mogla, jer nisu ni želela. 

"Osudio je barem neke od glavnih krivaca za rat i katastrofu koju je taj rat doneo mnogima", zaključio je Jović.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dusan Reljic

1991 predsednik vlade Jugoslavije je bio Ante Markovic a ministar inostranih poslova Budimir Loncar, da li su oni bili ucesnici zajednickog zlocinackog poduhvata u Hrvatskoj.

2 2

Nadans

Istina !

4 0

ANTE BAN

Ima i toga- profesore! No- kao što znate,- medalja ima 2 strane! Ako ikome ne odgovara odmak od prošlosti i rata, onda je to vaš Prečanin - Dodik, a posredno i Prečani u Beogradu(A.Vučić, N.Kuburović, Šešelj, itd.) Nijedan političar zadnjih godina nije više i češće iziritirao medjunarodnu zajednicu, nego vaš Prečanin- Dodik! Takodjer- sve dotle, dok bgd-politički establišment ne smogne snage priznati svoje greške, zločine, uzurpaciju zajedničke JNA, pokajati se i zatražiti oprost, sve dotad ćete dati dodatni razlog nama da češće zavirimo u prošlost! Najdjelotvorniji zakon na Balkanu je- zakon spojenih posuda!

22 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo