EU otvara još dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom

EU otvara još dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom Izvor: Shutterstock

Evropska unija donela je i formalno odluku o otvaranju Poglavlja 6 i 30 u pregovorima sa Srbijom, javlja RTS.

Ambasadori zemalja članica na sastanku u Briselu usvojili su zajedničku pregovaračku poziciju EU, o kojoj je dogovor postignut prethodno na nivou radne grupe, čime je praktično učinjen i poslednji korak u proceduri za otvaranje poglavlja 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Estonija, kao zemlja predsedavajuća EU, zakazala je međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvorena nova poglavlja za ponedeljak 11. decembar u Briselu, gde se tog dana održava sastanak Saveta ministara EU.

Na konferenciji će uz delegaciju Srbije i Evropske komisije, učestvovati i predstavnici svih zemalja članica EU.

Zaključno sa Poglavljima 6 i 30, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od ponedeljka imati 12 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja već preliminarno zatvorena, podseća RTS.

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

JoCa NaDrljaNi

Dala baba dinar da uđe u kolo, a dala bi dva da izađe.

1 0

Cica

Nije pitanje otvaranja, nego i zatvaranja poglavlja. Mi cemo sve na kraju otvoriti, a ni jedno nece biti zatvoreno...

17 0

Cune

Elem, sva poglavlja koja se i zatvore, po definiciji, proglašavaju se samo privremeno zatvorenim, dok svi pregovori ne budu završeni (svako slovo, svaka zapeta, svaka tačka), a onda tek ide ratifikacija u parlamentima svih punopravnim članica EU (27 zemalja ako izđe Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU), a u nekima zemljama kao u Belgiji napr. i još nekim zemljama, obavezan referendum i glasanje u još tri parlamenta:, flamanskom, valonskom i grada Brisela (posebna administrativna jedinica).

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo