Beleške cara Hirohita na aukciji u Njujorku

Beleške cara Hirohita na aukciji u Njujorku Izvor: Bonhams Auctions/Handout via REUTERS

Japanski car Hirohito nije uložio veto na odluku svojih savetnika da proglase rat Sjedinjenim Državama 1941. jer je strahovao da će izazvati unutrašnji sukob koji bi uništio njegovu zemlju, navodi se u beleškama koje je diktirao svom savetniku.

Rukom pisani dokumenti, koji se sastoje od dve uvezane beležnice, biće ponuđeni na aukciji u Njujorku. Oni bacaju svetlo na ulogu Japana u Drugom svetskom ratu budući da su u njima zabeleženi događaji koji datiraju iz '20-ih godina, kao što je odluka Hirohita da se ne protivi odlukama vlade, čak i ako se s njima ne slaže.

"On je shvatio da ako želi da bude na vlasti, da mora da učini ono što oni žele", rekao je za Rojters Tom Lamb, šef odseka za knjige i rukopise aukcijske kuće Bonam.

"I to je zanimljivo, budući da su se kasnih '30-ih godina i '40-ih godina donosile vojne odluke koje on nije mogao da ospori", kazao je Lamb.

Aukcijska kuća je procenila vrednost tih beleški, koje je napisao prevodilac i carev savetnik Terasaki Hidenari 1946. godine, na 100.000 do 150.000 američkih dolara.

Na kraju beleški car zaključuje da je tada stavio veto na odluku o odlasku u rat, da bi to rezultiralo građanskim ratom koji bi bio još gori, te da bi "Japan bio uništen", objavila je aukcijska kuća na svojim internet stranicama.

Poznate na japanskom kao "Dokuhakuroku" ili "Carev monolog", ove beleške mogle bi ponuditi uvid u ulogu cara za vreme rata.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Winwin

Zanimljiv tekst. Uvek sam se pitao koja je bila motivacija Japana da napadne Ameriku. Kako su mislili da se sa tim izvuku?

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo