Optužnica za ratne zločine nad Bošnjacima u Vlasenici

Optužnica za ratne zločine nad Bošnjacima u Vlasenici Izvor: N1 / Arhiv

Tužilalaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četvorice Srba za zločin protiv Bošnjaka na području Vlasenice.Optužinica je podignuta potiv Mane Djurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Miroslav Kraljević (SNSD) trenutno obavlja funkciju načelnika opštine Vlasenica.

Optuženi se terete da su za vreme rata u BiH, tokom 1992. i 1993. godine, izvršili širok i sistematičan napad na civilno bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice i okoline.

Djurić, u to vreme načelnik Stanice javne bezbednosti Vlasenica, Kraljević, kao komandir Specijalnog voda u SJB, te Garić, kao aktivni pripadnik SJB Vlasenica, optuženi su da su počinili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i verskoj osnovi.

Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva, te druge zločine koji su do proleća 1993. godine doveli do progona gotovo celokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa tog područja.

Mali broj Bošnjaka se vratio u mesta predratnog boravišta.

U optužnici se navodi da su optuženi, lično i direktno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz pretnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušica.

Zarobljenici su prolazili kroz teške torture, mučenja i zlostavljanja, neki od zarobljenika su preminuli, a jednom broju zarobljenih se od tada gubi svaki trag i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronadjeni. Optuženi se terete i za mučenja zarobljenika na izrazito ponižavajuće načine, teranje na medjusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.

Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 140 svedoka, koji se nalaze širom BiH i inostranstvu, a 20 svedoka iskaz će dati uz neke od mera zaštite. Priloženo je više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je prosledjena Sudu BiH na potvrdjivanje.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neuk

Sao Stebrenica je dovoljna da se covecanstvo postidi takvog zlocina pocinjenog od covecijeg uma i ruke a ako se ide od oosteg ka pojedinacnog odgovotnost se jos vise uvecava a sve odbrana sa poredjenjema pada u vodu

3 3

Miki

Ubice u zatvor.

5 8

Nenad NS

A Srbi se sami poubijase u Bosni. Ko ce za njih da odgovara, naravno niko.

19 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo