Beograd oblepljen plakatima s likom Ratka Mladića

Beograd oblepljen plakatima s likom Ratka Mladića Izvor: SRNA/Sanja Srdić Macanović

Na više lokacija u Beogradu jutros su osvanuli plakati s likom osuđenog generala Ratka Mladića sa rukom dignutom u vojnički pozdrav ispod kojeg piše "Neću da izdam".

Na plakatu je logo Otadžbinskog pokreta "Obraz" čije je delovanje, pod imenom Otačastveni pokret Obraz, Ustavni sud zabranio 2012. godine.

Ta organzacija je na svom sajtu saopštila da je akcija znak podrške osuđenom generalu, a podsećamo da ona dolazi u trenutku posete tročlanog Predsedništva BiH Beogradu.

Sudsko veće Haškog tribunala osudilo je ratnog komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Reč je o prvostepenoj presudi, na koju će moći da se žali i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Mladića je optužnica teretila za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine, uključujući genocid.

Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva, a Hagu je izručen 31. maja iste godine.

Izvor: Srna

Haško tužilaštvo je u završnoj reči krajem prošle godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila  “uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu", dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Očekuje se da će tokom posete delegacije BiH Beogradu biti razgovarano o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, kao i međunarodnoj i regionalnoj, zatim ekonomskim integracijama, odbrambenoj i bezbednosnoj politici, ali i o utvrđivanju dela granice BiH i Srbije.

Komentara 136

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Djekson

Dali im se isplatilo Papir Farba Lepak i Lepljenje Svi Kukaju Para Nema A za gluposti Ima

6 15

zz

na pameti mi jedan covek kome bi ovakvo nesto palo na pamet. Mogao bih da napisem I ime njegovo, ali necu. Uf, da li sam sada izvaljen ko je?

51 8

av av av

jos da dobije bulevar u beogradu ...

70 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo