Jeremić: Neki iz EU podržavaju diktaturu zarad stabilnosti

Jeremić: Neki iz EU podržavaju diktaturu zarad stabilnosti Izvor: N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Berlinu da neki evropski lideri ignorišu činjenicu da su na Zapadnom Balkanu ponovo ugrožene neke od osnovnih vrednosti demokratije i da posredno podržavaju korumpirane diktature zarad održavanja takozvane stabilnosti.

"To je ne samo etički upitno, već i dugoročno štetno ne samo za zemlje Zapadnog Balkana već i za Evropu", istakao je Jeremić na Berlinskom spoljnopolitičkom forumu, koji su organizovali Fondacija "Kerber" i nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Jeremić je bio glavni govornik na panelu "Nova velika igra na Zapadnom Balkanu?", a govorio je o ekonomskim problemima i gušenju demokratije u regionu, kao i geostrateškim posledicama aktuelnih dešavanja.

Konferenciju je otvorio nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, koji je istakao neophodnost sveobuhvatnog redefinisanja međunarodnih prioriteta - kako za Nemačku, tako i za EU - i dodao da je u ovom trenutku "Kina jedina svetska sila koja ima dugoročnu stratešku viziju svojih interesa".

Glavne teme na ovogodišnjem Forumu bile su budućnost EU, nastavak bliskoistočne krize, kao i pitanja globalne nuklearne bezbednosti.

Među govornicima na ovogodišnjem Berlinskom spoljnopolitičkom forumu bili su i evropski komesar za bezbednost Džulijan King, glavni diplomatski urednik Njujork tajmsa Stiven Erlanger i predsednik Odbora za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačov.

Na forumu je predstavljen i novi nemački časopis koji se bavi međunarodnim odnosima pod nazivom "Berlin Pulse", u kojoj je objavljen Jeremićev autorski članak o usponu autokratije na Zapadnom Balkanu.

Pored Jeremića, za prvi broj su pisali i Kondoliza Rajs, Andrej Puškov, Karl Bilt, Jens Stoltenberg i Volfgang Išinger.

Komentara 50

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jaca

Vuk Jeremic, postovan i na istoku i na zapadu, samo ne od strane svog sopstvenog naroda (cast pojedincima). Zato i jesu ovi na vlasti, i po svim pokazateljima bice jos dugo! Hvala bogu te ne zivim u Srbiji i ne moram da trpim posledice tog izbora

10 1

Pero Dokoni

Jeremić u društvu Kondolize Rajs, Andreja Puškova, Karla Bilta, Jensa Stoltenberga, Volfganga Išingera, Konstantina Kosačova, Džulijana Kinga... Šta bi dao da si na mom mestu? Sve, sve... ali niko kao naš Aleksandar M.!

10 117

Мирко Костин

Како се то десило да је Вук био 'glavni govornik na panelu "Nova velika igra na Zapadnom Balkanu?"'? Ако се то већ десило, и ако је казао да 'нeki iz EU podržavaju diktaturu zarad stabilnosti' на кога се то односило? Где то још има диктатора осим овде? Да ли се ту ради о читавој дружини с којом Ацо договара и преговара: Мило, Тачи, Бакир. Ко још? Остали су, да се подсетимо већ у ЕУ!

9 97

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo