Džoni Holidej, "francuski Elvis", preminuo u 74. godini

Džoni Holidej, "francuski Elvis", preminuo u 74. godini Izvor: Tanjug/AP, Michel Spingler

Džoni Holidej, pevač poznat i kao "francuski Elvis", koji je popularizovao rokenrol u toj zemlji, umro je u 74. godini nakon borbe s rakom pluća, izjavila je njegova supruga Leticija Holidej.

"Džoni Holidej nas je napustio. Pišem ove reči ne verujući. Ipak, istina je. Moj muškarac više nije s nama ", izjavila je Leticija Holidej. Iz Kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona saopšteno je da je Holidej više od 50 godina bio blistava ikona.

Holidej je tokom dugogodišnje karijere prodao više od 100 miliona ploča, a njegov hrapav glas doneo mu je vojsku fanova u Francuskoj i drugde u frankofonom govornom svetu. Prvu ploču izdao je 1959. godine, a prošlog meseca tokom priprema novog albuma i turneje objavljene su vesti o njegovom lečenju zbog poteškoća s disanjem, u pariskoj bolnici.

Džoni Holidej rođen je kao Žan-Filip Smet u Parizu 15. juna 1943. Izuzetno popularan postao je 1960-ih kada je, kao francuska verzija Elvisa Prislija, bio i ostao najveći izvođač rokenrola u Francuskoj izvodeći na francuskom jeziku najpoznatije hitove američkih pevača.

Džoni Holidej na nastupu u Parizu 27. septembra, 1971. godine. Izvor: Tanjug/AP, Cardenas
Džoni Holidej na nastupu u Parizu 27. septembra, 1971. godine.

Tagovi: Džoni Holidej

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Archy

Kada sam Te "upoznala", TI i SILVI VARTAN ste bili u vrhu, ne samo u Francuskoj i celoj Evropi, vec je, ceo svet voleo, sve sto nam dajete, kroz svoja muzicka izrazavanja. Dragi Dzoni, bio si i ostao voljen od ljudi, koji su lojalni, Tebi i Tvojoj muzici. NEKA TI JE VECNA SLAVA, DRAGI DZONI!

2 0

Sloba53

Odlaze legende jedna po jedna. Laka mu zemlja.

2 0

nedeljko

bio je izvrstan umetnik

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo