Pažnja roditelja važna u prevenciji samoubistava tinejdžera

Pažnja roditelja važna u prevenciji samoubistava tinejdžera Izvor: Freeimages/LilGoldWmn
Ilustracija, arhiva

Tinejdžeri čiji su roditelji na distanci s njima ili se retko interesuju za ono što osećaju, imaju mnogo više samoubilačkih misli od onih koji imaju veću pažnju roditelja, navodi se u američkoj studiji.

Istraživanje je pokazalo da deca od 12 i 17 godina imaju više samoubilačkih misli ili pokušaje samoubistva ako im roditelji ne posvećuju dovoljno pažnju.

"Deca moraju da znaju da je neko uz njih a nažalost veliki broj dece ne osećaju tu podršku, što je veliki problem", rekao je Kit King, profesor sa Univerziteta u Sinsinatiju i jedan od koautora studije predstavljene na godišnjoj konferenciji o zdravstvu u Atlanti.

Naučnici smatraju da su deca od 12 i 13 godina najosetljivia na ponašanje roditelja i dodaju da deca, čiji roditelji u tom periodu nikada ili retko govore da su njima ponosni, imaju veći rizik od pokušaja samoubistva.

Istraživači su došli do istih zaključaka za tinejdžere koji imaju 16 i 17 godina, kada takođe postoji rizik od samoubistva ako roditelji nisu emotivno uključeni.

Tagovi: samoubistvo , deca

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

sasa

zezate? ja mislio da je dovoljno da pustis decu da gledaju parove i zadrugu.

4 0

Maja Preletacevic

Iz tužnog iskustva meni bliskih ljudi,ovo nije tako.Nije obavezno tako.

1 0

Milica

Secam se da je meni i bratu otac zapretio da nam ne padne na pamet da tako nesto pokusamo i da to rade samo kukavice. Upalilo je.

1 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo