Ivanić: Trebalo je snažnije sarađivati s Tribunalom

Ivanić: Trebalo je snažnije sarađivati s Tribunalom Izvor: N1

Ne sporim da je bilo, posebno u prvim godinama, nepotrebnog potcenjivanja Tribunala u Hagu i bojkota i to je politička greška koja je napravljena i mislim da je trebalo snažnije sarađivati, smatra član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

On, međutim, smatra, da to sud ne opravdava, jer su, kaže, imali mnogo istražitelja i mogli su i sami da dođu do izjava i svega što im je bilo potrebno za sudske procese.

"Jasno je da je to bilo politički rizično i da je bilo daleko oportunije ići s optužnicama protiv Srba, to je činjenica na koju će odgovorni morati da daju odgovore. Kako vreme prolazi, slika o sukobu u BiH se menja i vidi se da nije samo jedna strana odgovorna, tu se misli na sprsku, već da postoji odgovornost i drugih, s tim se svi moraju suočiti. Nedovoljno je definisano i neka vrsta teze nakon svih presuda je da su Bošnjaci bili žrtve, mislim da će se i taj deo istine videti, da je ovo bio sukob u kome nije bilo nevinih".

On kaže da presudu Ratku Mladiću nije komentarisao, ali da treba realno pogledati šta je Hag radio.

"Šest doživotnih presuda Srbima, a za zločine nad Srbima svega 50 godina. Bošnjaci koji se bave istraživanjem tvrde da je broj poginulih 100.000, od čega je sprskih žrtvava 26.000. Nije normalno očekivati da bude toliko žrtava, a da bude samo 3 odsto kazne od ukupnih kazni. Očekivalo se da sud bude jednak prema svima, nisam stekao takvo uverenje. Pokušaj da se presuda iskoristi za promenu političkog uređenja, RS je realnost i njeno postojanje nema veze ni sa kakvom presudom, ona je rezultat međunarodnog ugovora, iza nje stoje međunarodne sile i to je neupitno".

Govoreći o presudi "haškoj šestorci" Ivanić smatra da nije ta presuda donela krizu u BiH i dodaje da sukobi među liderima Bošnjaka i Hrvata traju godinama.

"Dokaz za to je stanje u Mostaru, ne mogu dogovoriti kako Mostar treba da izgleda. Postoje dva koncepta. Hrvatska želi da imenuje svoje predstavnike u Dom naroda, da utiče na izbor Vlade Federacije, predložili su promene zakona, bošnjačka struktura ne želi to da dopusti i to su dva koncepta koji vuku u krizu. Nije presuda povod, već duboko neslaganje dva naroda kako treba da izgleda Federacija".

Ivanić kaže i da je Hag presudama vraćao BiH na teme iz prošlosti, jer postoje različiti pogledi.

"Svaka strana ima svoje viđenje istine i svaka strana veruje da je bila žrtva. Dobro je što je Hag završio mandat, više neće biti obrazloženje za probleme u BiH. Imamo tri vizije zemlje, Sarajevo bi volelo da je zemlja bez entiteta, RS da je nezavisna, Hrvati da imaju svoj entitet, u takvim uslovima bilo kakve velike promene proizvode sukobe. Zato se treba držati Dejtona i graditi zemlju koja će pružiti moućnost građanima da normalno žive. Na sceni da budu lideri koji su spremni na kompromis i mora da postoji veće poštovanje među narodima".

Na komentare Bakira Izetbegovića o nezavisnosti Kosova, Ivanić smatra da predstavljaju nepotrebo "guranje prsta u oko".

"Bošnjački političari traže od Srbije da prizna celovitost BiH, što Beograd radi, kad Beograd to očekuje onda dobije ovakav odgovor. Zar nije logično da poštujete i suseda. To je nepotrebno stavljanje prsta u oko. Zamislite da je neko iz Beograda rekao da bi voleo da je RS nezavisna, to bi proizvelo ogromne reakcije iz Sarajeva. Nije pametno za BiH da ulazi u ovakve razgovore, ne vidim šta bi Bošnjaci dobili tezom da bi priznali Kosovo".

U BiH nema bezbednosnih problema

Komentarišući medijske navode da "Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka", Ivanić kaže da u BiH nema nikakvih bezbednosnih problema.

"Jedna teorija je da se preko vatrogasnih društava organizuju vojno u Sarajevu, a u RS preko lovačkih društava. Nema uslova za rat, nema lidera za kojim bi narod pošao i gubio glavu, nema oružja kao što je nekad bilo, to je retorika kojom se jačaju mišići, nema mogućnosti da dođe do vojnog sukoba. To su medijske bombe kojima se privlači pažnja".

Ivanić kaže da je u poslednje vreme Rusija malo čvršće stala iza Republike Srpske, ali, smatra, to nije prešlo granicu i ne deluje protiv BiH.

"Rusija nije izazivala nijednim stavom celovitost BiH, nekim potezima je više koristi imala Federacija nego RS, Federacija duguje najviše za gas tokom rata. Rusija čvršće stoji iza RS, i to ima opravdanja, jer je RS bila proglašavana nečim što je loše".

Odnosi s Dodikom

Vlast u Banjaluci je moju pobedu doživela kao poraz i bilo je puno nervoznih poteza, kaže Ivanić. On ističe da je imao više glasova od bilo kog političara u BiH, što mu, navodi, daje snažan legitimitet.

"Vlast u Banjaluci je mislila da ću ja ko zna šta da radim. Odnosi s Miloradom Dodikom imaju uspone i padove, nismo u svakodnevnoj komunikaciji, ali kad smatram da je neka tema važna mi smo u komunikaciji, moja obaveza je da imam saradnju s predsednikom ko god da je, moja obaveza je da mu kažem šta mislim i on meni da kaže. Ne bih rekao da sam popularniji od Dodika, stičem utisak da javnost u meni vidi stabilnu osobu koja neće praviti greške na račun RS. Moja ključlna poruka je stabilno i sigurno".  

Ivanić, ipak, navodi da mu je pozicija komplikovana jer je u opoziciji u RS, ali da koliko god se on i Dodik razlikovali, saradnja mora da postoji.

Na pitanje da li će se kandidovati za predsednika RS, Ivanić kaže da još nije odlučio i da ima vremena za to.

"Uvek sam govorio da mislim da sam kao političar korisniji u Sarajevu, poznajem mentalitet i bošnjačkih i hrvatskih struktura i imam dobre relacije s međunarodnim institucijama, poznajem ključne lidere u Evropi i mislim da na tom mestu imam veći politički uticaj".  

O poseti Srbiji: Uvek sam optimista, ali...

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić stigli su u Beograd gde će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i drugim zvaničnicima. Iako za sebe kaže da je optimista, ovoga puta Ivanić misli da će biti teže doći do kompromisa.

"Malo sam pesimističan, imali smo dogovor za granicu, bojim se da nećemo uspeti, uveren sam da će se naći način zašto to ne može, a voleo bih da se to reši, to bi bila dobra vest, najveću korist bi imala BiH. Očekujem makar razgovor u kome će prestati nepotrebni politički izleti i negativna atmosfera, ako to uspemo bio bih zadovoljan".  

Pogledajte celu emisiju:

Izvor: N1

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

kiklop

Uvjek ista prica,da su za zlocine nad Srbima osudjeni sa samo 50 god.Istina je isto tako da su Srpske zrtve su uglavnom vojnici.Omjer zlocina pokazuju presude.Da imalo ima sumnje u to,a znamo kako Evropa ima misljenje o muslimanima,i Srbi i Hrvati ne bi dobili ni dana.Srbi su zabranjivali kacenje smrtovnica po banderama u toku rata. Zasto?

4 6

bostonian

A te vojnike su pobili nenaoružani civili, je l' tako?

4 1

Pravda_1

Pa sto niste?

2 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo