Borba za penzije - Upravni sud, Ustavni sud, Strazbur

Pred usvajanje budžeta za 2018, Fiskalni savet je zamerio što penzije nisu vraćene na nivo od pre smanjenja, i upozorio na fiskalni rizik ukoliko sudske žalbe nekih penzionera zbog umanjenja penzija dođu državi na naplatu. Da li je takva bojazan opravdana i koliko su penzioneri odmakli u traženju sudske pravde zbog smanjenih penzija?

Izvor: N1

 1. novembar 2014. dobro je urezan datum u pamćenju penzionera. Jer, od tog dana je onima koji imaju penziju višu od 25 hiljada - ista srezana.

Zbog toga su odmah podneli inicijativu za ocenu ustanovsti zakona kojim su smanjene penzije, ali je Ustavni sud to odbacio. Pa su penzioneri potom u februaru 2016. podneli novu, dodatno argumentovanu inicijativu, ipak odluke o tome još nema.

Kada će se sudije Ustavnog suda izjasniti o inicijativi podnetoj pre više od godinu i po - na to pitanje N1 ovde ne odgovaraju.

"Ako Ustavni sud odbaci i ovu drugu inicijativu to je vreme za odlazak u Strazbur", kaže Mihajlo Radović iz Sindikata udurženja penzionera Srbije.

Možda vreme, ali ne i adekvatan put do suda u Francuskoj objašnjavaju u Komitetu pravnika za ljudska prava.

"Inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti nekog akta nije taj put za zapravo zadovoljenje odnosno kasniju predstavku Evropskom sudu za ljudska prava. Ustavni sud kad kažemo da jeste preduslov za obraćanje sudu u Strazburu misli se na ustavnu žalbu, a ne na ovu inicijativu", objašnjava Ana Janković Jovanović iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

A da bi došlo do žalbe Ustavnom sudu, potrebno je krenuti odozdo - žaliti se prvo nižim sudovima. Pripremamo se za to tvrdi predsednik Sindikata udruženja penzionera Srbije.

"Upravni sud, Ustavni sud, Strazbur. Mi mislimo da tražimo i kamatu za sredstva ako su rekli da je štednja onda je red da imamo i neku kamatu", kaže Radović.

Na opasnost od tužbi upozorava i Fiskalni savet. U tom vladinom telu kažu: vreme je da se posle tri godine penzije vrate na staro, a time eventualno preduprede žalbe.

"Može da se desi, mi to ne znamo, da se dalje nastavljanje ovog privremenog stanja pravno ospori, a tada bi onda to imalo posledice za budžet jer bi onda iz budžeta to moralo da se plati, nadoknadi", navodi Pavle Petrović, Fiskalni savet.

S obzirom na brzinu pravde, izvesno je da će ta eventualna šteta po državnu kasu čekati neku novu vladu. Za sada je tek 200 penzionera u postupku pokretanja žalbe.

Komentara 89

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

sasa

Jedni da placaju sudske troskove a drugi da cekaju na gotovo,pa ne ide to tako.

13 3

Riki

Pa ja mislim da je u neku ruku i cilj da nekoj sledecoj vladi ostane "vruc krompir" u ruke koja će morati da se bori sa ovakvim eventualnim dugovanjima. Konkretno kod mene je umanjenje 9.180 dinara mesečno, a rata za stan 9.100 dinara (na 40 godina)

19 0

Aleksandar Mihailović

To što penzije nisu vraćene ni posle više od 3g na pređašnji nivo je klasični banditizam i terorizam države nad onima za koje misli da su bespomoćni. Bespomoćni će biti sve dotle dok se tako osećaju i dok im je sve jedno šta se sa njima radi i koliko će moći da pomažu deci i unucima, odnosno, dok im se tresu gaće i ispadaju vilice pred strašnim Krkom.

32 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo