Šta može doneti poseta Predsedništva BiH Beogradu?

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić stigli su u Beograd gde će razgovaratri s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i drugim zvaničnicima.

Izvor: N1

Jedna od glavnih tema na svečanoj večeri koju je Vučić priredio za tročlano predsedništvo BIH biće ekonomska sradnja dve zemlje, prenosi javni servis.

Zvanični deo posete članovi Predsedništva BiH Srbije počinje sutra svečanim dočekom ispred Palate Srbije.

Članovi predsedništva BIH prošli put bili su u Beogradu nakon što je u Potočarima napadnut tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Sada dolaze nakon intervjua Bakira Izetbegovića, zbog kojeg je u Beogradu zasedao Savet za nacionalnu bezbednost i oštrih izjava iz BiH nakon presuda Ratku Mladiću i šestorici zvaničnika tzv Herceg Bosne u Haškom tirbunalu.

"Sigurno da je to jedan korak napred u poboljašnju naših odnosa. Za nas je to pitanje prioritetno, pitanje odnosa sa BIH. To je veoma važno pitanje za stabilnost čitavog regiona. I zaista treba otvoreno razgovarati o svemu pa i problemima, ali i tragati za nekim rešenjima koja će predstavljati korak napred", rekao je ministar Ivica Dačić.

 Opozicija ima različita viđenja i očekivanja od ove posete.

"Tu će biti nekih relaksacionih priča, igranja šaha ili ne znam čega već, a suština je da se izvrši još jedan dodatni pritisak na RS u kontekstu presude koja je doneta u Hagu, kaže Milan Lapčević iz DSS.

"Izuzetno je važno da poruke koje ćemo čuti posle tog susreta, a to su obično poruke o dobroj atmosferi dobroj saradnji konstruktivnim razgovorima budu poruke koje će trajati makar godinu dana", kaže Goran Ćirić iz DS.

Na to da poruke o dobrosusedskim odnosima praktično važe samo dok su političari zajedno pred kamerama ukazuju i analitičari u Srbiji.

"Ja ovo vidim kao jedan intermeco između dva zaoštravanja, zato što nam dosadašnja praksa pokazuje da se to tako i dešavalo, a posebno u svetlu toga da će se u BiH dogodine održati parlamentarni izbori tako da je ova tema uvek dobra za homogenizaciju sopstvenog biračkog tela", Aleksanar Popov, iz Centra za regionalizam.

Što se tiče radnog dela posete, Popov navodi da su kao teme najavljena pitanja utvrđivanja granice između Srbije i BiH i necarinskih barijera između dve zemlje.

Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crni domino

Trebali ste da mi objavite prvi komentar u kome sam predvideo ovakav zavrsetak sastanka... Nema dogovora sa onima koji pricaju jedno a rade suprotno od onoga sto kazu... Bakir je u pravu, ali sta ...

0 0

Prof. dr R O T

Nista, osim licemerja i neiskrenog druzenja!

2 0

anja

Apsolutno nista ,ja se iskreno ne nadam nikakvom dogovoru.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo