"Da se radi i gradi po tvom" - projekat koji je Mali sanjao

"Da se radi i gradi po tvom" - to je naziv novog gradskog projekta po kome će građani glavnog grada odlučivati šta će se graditi na teritoriji opštine na kojoj žive.

Izvor: N1

  Od prvobitne informacije da će u tom projektu učestvovati sve opštine, osim Novog Beograda, tokom dana od opštine Stari grad stigao je demanti, a sa Novog Beograda potvrda da će se pozivu ipak odazvati. 

Dosad su građani prestonice odlučivali o boji autobusa,izgledu fasade ili o tome koje će ime poneti nove ulice i bulevari.

"A danas je vreme da idemo korak dalje", poručio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Taj korak koštaće grad Beograd 200 miliona dinara. Za taj novac radiće se i graditi onako kako građani odluče. Istoimeni projekat "Da se radi i gradi po tvom" prvi čovek prestonice je i sanjao. 

"A snovi jesu meni bili da građani Beograda imaju još bolje i jače pravo glasa kroz jedan ovakav projekat. Glas građana Beograda mora da se čuje i čuje se, al ovo je korak dalje, nešto što niko nikad nije uradio", rekao je Mali.

Želite park, vrtić, ulicu ili dom zdravlja na svojoj opštini, vi predložite, a o vašem predlogu glasa se preko mobilne aplikacije "Beokom". Ko nema internet, moći će da popuni anketni listić, koji će se nalaziti u svakoj opštini koja je deo projekta. 

"Ideje koje budu imale najviše glasova, su ideje koje ćemo mi sprovesti u delo", navodi gradonačenik.

"Zašto mu ne bih verovala? Ako je dosad gradio onako kako je smatrao da treba..."

N1: Odsad ćete se, kaže, vi pitati?

"Zašto da ne".

"Ne mislim baš da je to mnogo realno".

"Nemam komentara..."

"Ma neće se niko ništa pitati, oni rade po svome".

Po svom su radili, tvrdi gradonačelnik, jer su najpre morali da isprave, kako kaže, "gluposti" prethodne vlasti. Danas imaju novac za konsultacije s građanima, a imaju ga i opštine, jer će njih 16, tvrdi Mali, dati još po 10 miliona dinara. Ne i opština Novi Beograd koja se pozivu da u projektu učestvuje nije odazvala. 

"Iz nekog razloga... pretpostavljam da gospodin Šapić ima neke druge stvari koje su važnije od ovih da se glas Novobeograđana čuje", rekao je Mali.

Nismo videli mejl grada, odgovara predsednik Novobeograđana. Moli gradsku upravu da ih o tako važnoj stvari sledeći put obaveste i telefonom. 

"Opština Novi Beograd će uvek učestvovati u svim stvarima koje su od interesa za građane Novog Beograda, bez obzira ko bio na vlasti i danas i sutra. To je naša obaveza i mene kao predsednika opštine", rekao je predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

Dakle, Novi Beograd će učestvovati, a suprotno tvrdnji gradonačelnika, Stari grad neće. Predsednik te opštine Marko Bastać kaže da oni imaju svoj projekat, gde građani od februara predlažu šta će se graditi, a sve se, pojašnjava, finansira iz plaćenog poreza na imovinu. Tvrde, vlast je očito pogrešno shvatila njihov dolazak na današnju konferenciju za medije.

Komentara 74

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Brut

Podizanje jarbola od 30m i jos devet manjih mozda je besmislica ali nije rasipanje novca, ne nikako, to sve ide u jednu kasu

1 0

Dodjoskinja

A kad se probudio, on na patosu.

2 0

crni domino

Sns je nastavak profasisticke radikalske politike, a Mali predstavlja poraz razuma i stanje svesti srpskog biraca. Mali je ogledalo najnazadnijeg dela drustva, gradonacelnik koji ne zna ko mu je rusio grad!

24 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo