Regionalni ekonomski prostor zagrevanje za EU

Regionalni ekonomski prostor zagrevanje za EU Izvor: N1/Google Earth

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je Evropska unija važna pokretačka snaga za Balkan, jer bez nje, region ne bi mogao sprovoditi reforme i da se sve što se dešava, dešava zato što Balkan želi da bude deo evropske porodice.

Ako ova nada izbledi, stvari bi mogle otići u pogrešnom smeru. Zato naše pitanje nije šta će se desiti među nama, već šta će se desiti između nas i EU, rekao je Rama na otvaranju političkog samita o Zapadnom Balkanu "Zapadni Balkan na raskršću: Novi izazovi, promena dinamike".

Generalni direktor u Evropskoj komisiji za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson ocenio je da među liderima sa Zapadnog Balkana postoji velika predanost da se ostvari pomak ka reformama na putu ka pristupanju EU.

U bliskoj saradnji sa Savetom za regionalnu saradnju, trenutno radimo na Regionalnom ekonomskom prostoru, jer ga vidimo kao snažnog pokretača rasta i otvaranja radnih mesta u regionu koji će doneti korist za ljude. Ne radi se o alternativi proširenju EU, već o zagrevanju za nju, ističe Danijelson.

Imamo plan za napredak regiona i sada ga samo treba sprovesti, rekao je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, navodi se u saopštenju.

Višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor u šest ekonomija Zapadnog Balkana, smatra Svilanović, je jasan plan kojim su predviđena poboljšanja u oblasti trgovine, uz sve ono što je već do sada urađeno da se obuhvate trgovina uslugama i uklanjanje necarinskih barijera, ali i da se iznađu načini kako privući investicije i tako učiniti region konkurentnijim.

U saopštenju sa skupa se navodi da su ekonomije Zapadnog Balkana uspele da u proteklih pet godina otvore skoro 400.000 radnih mesta, ali da uprkos tim ohrabrujućim rezultatima, Balkanski barometar za 2017. godinu Saveta za regionalnu saradnju pokazuje da nezaposlenost ostaje najveća briga građana u regionu, što je potvrdilo njih 67 odsto.

Skup u Briselu organizovali su Prijatelji Evrope (FoE), vodeća stručna organizacija sa sedištem u Briselu, uz podršku Evropske komisije, Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Fondacije Konrad Adenauer, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Fondacije braće Rokefeler.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

T.REX

Po karti same napredne zemlje.

6 0

Eva

Eu nije evropa. To je samo medjunarodna organizacuja.

6 3

Ivan

Odlično. Sve izgleda kao Jugoslavija samo nema Slovenije i Hrvatske a pridodata je napredna Albanija. Blago nama.

19 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo