Kulturni centar Rex i Fond B92 ostali bez prostora

Kulturni centar Rex i Fond B92 ostali bez prostora Izvor: Rex

Jevrejska opština otkazala je ugovor o zakupu i Kulturni centar Rex i Fond B92, pod čijim pravnim okvirom Rex funkcioniše, najavili su u saopštnju da se početkom sledeće godine sele iz zgrade koja im je bila dom od kada je Radio B92 osnovao taj centar 1994. godine.

Radio B92 od 1994. godine od opštine Stari grad iznajmio je taj prostor u Jevrejskoj 16, renovirao ga i pretvorio u alternativni Kulturni centar Rex sa raznolikim sadržajima i internacionalnim programima. Prema rešenju Agencije za restituciju 2016. godine Jevrejskoj opštini u Beogradu vraćen je prostor u Jevrejskoj 16 kao kompenzacija za neke od prostora koji su nacionalizovani posle Drugog svetskog rata, a koje država nije mogla da vrati Jevrejskoj zajednici.

Fond B92 i Rex nastavili su da prostor iznajmljuju od Jevrejske opštine, ali je pre nekoliko dana zakupodavac otkazao ugovor.

Tokom svog postojanja, Rex je osmislio i organizovao nekoliko stotina projekata angažovanog filma, multimedijalnih izložbi, nove muzike, debatnog programa, alternativnog pozorišta, vizuelnih umetnosti i savremenog plesa. Izrastao je u jedan od najdinamičnijih i najživljih nezavisnih centara za kulturu na prostoru bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju.

Od osnivanja, uključen u aktuelna socijalna i politička kretanja, Rex je pružao mogućnost umetnicima, kulturnim radnicima i aktivistima tamo gde zvanične institucije nisu mogle ili želele da ih pruže i aktivno sarađivao sa kolegama iz zemlje i sveta, dodaje se.

rex Izvor: Fond B92

Iz zgrade u Jevrejskoj 16, Fond B92 izveo je neke od najpoznatijih i najuspešnijih humantarnih akcija na ovim prostorima – Bitku za bebe i Bitku za porodilišta tokom kojih je opremio zdravstvene ustanove širom Srbije sa preko 200 inkubatora za prevremeno rođene bebe i više od 3,5 miliona evra vrednom opremom za porodilišta, dodaje se u saopštenju.

Izgrađeno je sedam sigurnih kuća za zbrinjavanje žena sa iskustvom nasilja u porodici u različitim delovima zemlje, nabavio je mobilni mamograf uz pomoć kojeg je preko 30.000 žena pregledano u skriningu na rak dojke, promovisao je davalaštvo krvi i opremio mobilni transfuziološki autobus u kojem je prikupljeno više od 7.000 litara neophodne krvi.

Centar Rex organizovao je 13 izdanja filmskog festivala Slobodna Zona i producirao obrazovne programe sa upotrebom filma u nastavi uz koje je učilo i još uči više od pola miliona đaka u Srbiji.

Dosledno sledeći i promovišući vrednosti humanog i otvorenog društva, Fond B92 osmislio je i organizovao i projekte i akcije kao što su ONAsnaživanje, Bitka za znanje, Centar za bezbedni internet, Bitka za škole, Re:Generacija, Samo Kažem, Vremeplov, Info Park, Pregled za sve, Kampanja protiv raka dojke, Pokret za brigu o starima 65+, Hrana za sve.

Rex će se od nekadašnjih i sadašnjih saradnika i publike oprostiti retrospektivnim programom "Javno pakovanje" u poslednjoj nedelji decembra koja će cela biti posvećena neformalnom prelistavanju, preslušavanju, pregledanju arhive inicijativa pokrenutih i događaja održanih u prostoru koji mora da napusti.

Tagovi: kc rex , fond B92

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Branko Vidaković

Ne zna se RAZLOG otkazivanja? Jeli neko pokušao da PREGOVARA sa vlasnicima tj Jevrejskom opštinom BGD? Možda se može nešto DOGOVORITI sa njima? Na kraju ....Nadam se da se ekipa neće RASTURITI - čak i ako se OVO dogodi? Neće se valjda PREDATI OVAJ BEOGRAD - baš do kraja?!!

21 0

Dragan

B92 ne postoji.A pošto su mnogo voleli Sputnjik i Vučića neka im oni kupe prostor.

33 10

Deda

Jedino što ne vidimo razlog otkazivanja ugovora, kao ni šta navedena udruženja planiraju da rade povodom ovoga...

23 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo