Pismo Čovića zemljama NATO-a: Problem islamski radikalisti

Pismo Čovića zemljama NATO-a: Problem islamski radikalisti Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović nakon presude Ratku Mladiću, a pre presude Prliću i ostalima, poslao je pismo premijerima i/ili predsednicima svih zemalja članica NATO-a. Čović pismom traži bržu aktivaciju MAP-a, a kao glavni problem u BiH navodi radikalizovane osobe - povratnike sa stranih ratišta.

U pismu koje je Čović, između ostalih uputio i predsedniku SAD-a Donaldu Trampu, britanskoj premijerki Terezi Mej i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, ističe se da je aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) jako važna jer je, kako navodi, BiH suočena sa velikim problemom nasleđa radikalizovanih pojedinaca koji su iz islamskih zemalja došli u BiH tokom rata, ali i zbog odlaska bh. građana na strana ratišta, saznaje N1.

On nije spomenuo Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, niti jednog trenutka nije premijerima i/ili predsednicima spomenuo da u BiH postoje suprotna mišljenja politčara kada je reč o pristupanju NATO-a, već sve nesuglasice svodi na rečenicu "Veza sa NATO-om i sećanja na aktivnosti NATO-a nisu ista svim ljudima".

Dragan Čović je danas za N1 kazao da je pre slanja pisma informisao ostale članove Predsedništva BiH o tome, međutim N1 saznaje da saglasnosti nije bilo.  K

Kabinet Izetbegovića: Pismo Dragana Čovića je neprimereno

"Sadržaj pisma koje je Dragan Čović uputio predsednicima država članica NATO-a nije usaglašen u Predsedništvu BiH, što je neprimereno kada je reč o ovakvim pismima i ovakvim pitanjima od presudnog značaja za celu Bosnu i Hercegovinu", rečeno je za N1 u Kabinetu člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"U pismu su iznete paušalne i neutemeljene tvrdnje o povratku radikalnih pojedinaca sa stranih ratišta, kao i o stepenu opasnosti koji to predstavlja za sigurnost u Bosni i Hercegovini. Zvanične institucije Bosne i Hercegovine su u više navrata iznele zvanične podatke i procene, a ono što je Čović napisao ne podudara se s tim, i samo može obeshrabriti donosioce odluke o ubrazanju integracije Bosne i Hercegovine u NATO", ističe se u odgovoru za N1.

Mladen Ivanić: Ne komentarišem tuđa pisma

Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH, u izjavi za N1, a u vezi sa Čovićevim pismom, kazao je: "Ja pismo ne komentarišem, jer predsedavajući Predsedništva ima pravo da ih pošalje. I on ako ih je poslao, poslao je." Ivanić nije želeo ni da govori o sadržaju tog pisma.

Pismo Dragana Čovića prenosimo u cijelosti.

"Vaša ekselencijo, U posljednja tri desetljeća, Bosna i Hercegovina je prošla kroz značajne periode svog razvoja; od rata do izgradnje društva, obnove povjerenja među ljudima i uspostavljanja institucija društvenog i političkog života. Svi ovi procesi su išli relativno sporo i mnogi od njih su još u toku u Bosni i Hercegovini. Jedna od svijetlih tačaka ovih procesa su Oružane snage Bosne i Hercegovine. OSBiH čine tri armije koje su tokom posljednjeg rata bile na suprotstavljenim stranama. Danas upravo OSBiH pokazuju da saradnja i suživot u BiH jesu mogući, ali je neophodno uložiti mnogo strpljenja i tolerancije. NATO je uveliko bio uključen u cijeli proces formiranja OSBIH te je osigurao neophodne logističke i savjetodavne usluge, a to čine i danas.

Postavljanjem uslova za Oružane Snage, ali i sve institucije BiH, za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) u Talinu 2010. godine, postavljen je optimističan, ali ne i nedostižan cilj. Taj cilj treba pokazati jedinstvo svih nivoa institucija u BiH i jedinstvo u ispunjavanju državnih obaveza. Proces ispunjavanja zadatih uslova tokom posljednjih godina je spor zbog neposvećenosti zajedničkom cilju - aktivaciji MAP-a.

Veza sa NATO-om i sjećanja na aktivnosti NATO-a nisu ista svim ljudima, zbog čega postoje različiti pogledi na samo pristupanje NATO-u i saradnji sa tim tijelom. U svakom slučaju, postoji jasan dogovor u vezi sa aktivacijom MAP-a na svim nivoima vlasti BiH. Moramo iskoristiti ovaj momenat iz nekoliko razloga. Bosna i Hercegovina je država koja je na raskršću Istoka i Zapada te samim time je sjecište različitih političkih i drugih utjecaja koji nose različite interese. Vjerujem da će u svemu ovome prevladati utjecaj onih koji snažnije djeluju i vjeruju u BiH.

S druge strane, postoje određene specifičnosti ove države, kakve nema niti jedna država našeg okruženja; naslijeđe bivših učesnika rata u BiH, a koji su došli iz islamskih zemalja te odlazak radikaliziranih građana BiH na strana ratišta.

Dodatno, njihov povratak u BiH postaje vrlo značajan test za sigurnosne i druge institucije BiH koje brinu o miru i stabilnosti države. Ovo iznimno bitno pitanje, i za BiH i šire okruženje, pokazat će snagu BiH da se odupre jednoj od najvećih kriza za svako društvo, kao i za čovječanstvo u cijelosti; terorizam i radikalizam.

Iako je aktivacija MAP-a primarno vojno pitanje i samo jedan korak ka punom članstvu naše zemlje u NATO Alijansi, i dalje je veoma važna za BiH. Ubijeđen sam da bi aktivacija donijela dobrobit civilnom društvu u BiH i obnovila povjerenje građana u državne institucije.

Dobijanjem MAP-a do kraja godine šaljemo jake poruke svima koji žele BiH uvući u radikalizam i nestabilnost, kao i onima koji žele u ovoj državi zadovoljiti svoje uske, posebne interese.

Oružane snage BiH bile bi dodatno ojačane i homogenizirane aktivacijom MAP-a te samo saznanje o pripadanju jednoj od najjačih alijansi na svijetu dodatno bi ojačalo naš sigurnosni okvir.

Promjena je moguća. Ovo je dokazano mnogo puta do sada i ja vjerujem da do Nove godine ćemo biti u mogućnosti ispuniti sve tehničke preduvjete postavljene pred BiH u Tallinu 2010. godine. Aktivacija MAP-a bila bi kruna naših napora i pokazatelj da i dalje imamo partnere u svijetu na koje se naša zemlja može osloniti u svim situacijama.

U nadi da ćemo postići ovo i da BiH ostaje važan partner NATO-a, molim vas prihvatite moje duboko poštovanje."

Tagovi: Dragan Čović , BiH , NATO

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

B Cat

Čović je dno dna, to svi u Bosni znaju.

12 5

Sudija

Čović je svojim izjavama podrške presuđenim ratnim zločincima sve objasnio, ne postoje mediji u civilizovanom svijetu koji se nisu zgrozili na reakcije ustaša. Za razliku od njegovog "straha" od radikalizma, zapad poimenice zna za svakog ustašu i četnika koji ratuju u Ukraini. HDZ = 111 godina i počasno mjesto uz Hitlera.

25 3

Zoran987

Ivanić odreagovao majstorski. Eto vam federacija i vaši prijatelji pa sa njima rešavate probleme... Ili su možda srbi krivi sto ste drugari sa njima?

16 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo