Zdravko Ponoš – od vojnika do političara

Zdravko Ponoš – od vojnika do političara Izvor: Promo/CIRSD

Karijera Zdravka Ponoša tesno je povezana sa procesom reformi Vojske Srbije i njene modernizacije nakon promena od 5. oktobra.

Kao jedan od mlađih generala Vojske Ponoš je ubrzo postao lice reformi i približavanja Vojske Srbije svetskim standardima ne samo u organizaciji, već i u civilnoj kontroli vojske, a potom i saradnji sa drugim vojnim savezima, pre svega sa NATO paktom.

Obrazovan na najprestižnijim vojnim školama u svetu, sa znanjem nekoliko svetskih jezika, bez tereta učešća u ratnim zbivanjima 90-ih, činilo se da će karijera Zdravka Ponoša biti jedna od onih koje će ne samo trajati dugo, nego i obeležiti jednu epohu.

Slučaj Ponoš dobar je primer i kako se stranačka politika mešala u profesionalnu vojsku, ne samo zbog toga kako je smenjen, već i zbog toga što je pokazalo da je čak i mesto načelnika Generalštaba predmet partijskog trgovanja.

Kako je i zašto jedan intervju prekinuo karijeru generala Ponoša, kako se ona nastavila, najpre u diplomatiji, pa potom i u političkim vodama i u kom pravcu, i kako je političar Ponoš menjao stavove u odnosu na vojnika Ponoša, šta mu je zamerano u Srbiji, a šta u inostranstvu samo su neke od tema kojima se bavi ovonedeljno izdanje Istinomer Amnezije.

Više o projektu Istinomer Amnezija možete pročitati ovde.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kosta

Svakako da je bez tereta učešća u ratnim zbivanjima 90-ih jer je dezertirao a inace nikad i nije bio pravi vojnik. Do visokih cinova je dosao preko familijarnih veza.

12 19

Aleksandar

Bio je razuman i nomalan, hteo je u NATO. Ali je komunjarama mirisala Gubernija na vidiku.

23 9

mali perica

Ne, smenjen je zato sto nije hteo da dozvoli NATO oficirima pristup svim dokumentima u generalstabu. Dakle, smenjen je bas zbog takvih kao sto si ti, koji misle da je saradnja isto sto i bezuslovno sluganstvo.

16 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo