Zdravko Ponoš – od vojnika do političara

Zdravko Ponoš – od vojnika do političara Izvor: Promo/CIRSD

Karijera Zdravka Ponoša tesno je povezana sa procesom reformi Vojske Srbije i njene modernizacije nakon promena od 5. oktobra.

Kao jedan od mlađih generala Vojske Ponoš je ubrzo postao lice reformi i približavanja Vojske Srbije svetskim standardima ne samo u organizaciji, već i u civilnoj kontroli vojske, a potom i saradnji sa drugim vojnim savezima, pre svega sa NATO paktom.

Obrazovan na najprestižnijim vojnim školama u svetu, sa znanjem nekoliko svetskih jezika, bez tereta učešća u ratnim zbivanjima 90-ih, činilo se da će karijera Zdravka Ponoša biti jedna od onih koje će ne samo trajati dugo, nego i obeležiti jednu epohu.

Slučaj Ponoš dobar je primer i kako se stranačka politika mešala u profesionalnu vojsku, ne samo zbog toga kako je smenjen, već i zbog toga što je pokazalo da je čak i mesto načelnika Generalštaba predmet partijskog trgovanja.

Kako je i zašto jedan intervju prekinuo karijeru generala Ponoša, kako se ona nastavila, najpre u diplomatiji, pa potom i u političkim vodama i u kom pravcu, i kako je političar Ponoš menjao stavove u odnosu na vojnika Ponoša, šta mu je zamerano u Srbiji, a šta u inostranstvu samo su neke od tema kojima se bavi ovonedeljno izdanje Istinomer Amnezije.

Više o projektu Istinomer Amnezija možete pročitati ovde.

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Milan

Nije opterecen ratovima devedesetih. Zasto nije branio svoj rodni kraj. Vojnicko znaje ravno nuli. Mnogo hteo, malo postigao. Politika ga dovela na mesto Nacelnika GS, a ne znanje. Vojnik Jeremic bio mu desna ruka, dok je ratne komandante podnistavao i omalovazavao, ma nije vredan da trosim vreme na njega.

1 1

Joca

Pljuvačuna po Ponošu, koji čitam u komentarima, dolazi od zavidnih i onih kojima su "stručnjaci" likovi poput Mladića i Lazarevića, koji su zaista maheri za "temeljnu" asanaciju terena, pobede nad civilima... Dosta nam je takvih junaka, stručnjaka i uzora!!! Ponoš je čovek koji je hteo da VS približi svetu i napretku, ali nije uspeo. Zato što nije bio po ukusu onih koji bi rado i ponovo čuvali Ratka i Radovana, a stičem utisak da takvi i dalje kolo vode u našoj vojsci.

18 7

Aleksis

Da li ce biti ministar odbrane, kada budemo primljeni u NATO?

14 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo