Problem migranata - problem koji se tiče celog društva

Problem migranata - problem koji se tiče celog društva Izvor: N1

Važno je uključiti same izbeglice, kao i lokalnu zajednicu, da daju povratnu informaciju šta je potrebno u sistemu kako bi mogli da zagovaramo da se promene nedostaci koji su viđeni da se promene, time se bavi projekat "Gradimo zajedno", rekla je gostujući u Novom danu Marija Cvejić iz udruženja "Atina".

"Neko naše mišljenje je da nije pitanje migrantske krize problem, već je sistem vrednosti koje su ukorenjene u društvu doživeo krizu baš tokom izbegličke krize", rekla je gošća Teme jutra.

Marija Cvejić kaže da projekat "Gradimo zajedno" pokazuje da ovaj problem nije zaboravljen i radi na umrežavanju svih zajednica u Srbiji koje su ključne za unapređivanje položaja migranata. Dodaje da se ovaj problem tiče celog društva u Srbiji, a ne samo lokalnih zajednica.

"Lokalna zajednica u Šidu je primer dobre prakse. Veliki broj dece smešten je u hraniteljske porodice. Postoje veliki pomaci", ističe gošća N1.

Ističe da svaki od prihvatnih centara ima i loše strane. U Šidu je problem što je centar zatvorenog tipa, u Preševu je centar koji je prvi na udaru, pa se ljudi malo duže zadržavaju.

U okviru projekta "Gradimo zajedno", treninzi monitoringa i javnog postupanja se sprovode u svih šest lokalnih zajednica iz Srbije i četiri iz Makedonije.

"Najveći problem je to što migranti žive u izolaciji. Većina centara je izdvojena, pa nisu u kontaktu sa lokalnim stanovništvom", kaže Marija Cvejić i dodaje da je poenta projekta približavanje i razbijanje ksenofobije.

Potrebno je, kaže Marija Cvejić, da se pristup koji trenutno postoji u Srbiji promeni, da se krene da spajanju lokalnog stanovništva sa izbeglicama, kako bi se osetili da žive negde.

"Ovaj način života, u vakuumu, dovodi do straha, depresije, anksioznosti", ističe Cvejić i dodaje da, prema istraživanju, 80 posto izbeglica ima potrebu za psihološkom podrškom.

"Tokom putovanja su videli smrt, bombardovanje, urušavanje kuća, pretrpeli su veliki broj trauma i potrebno je sa njima raditi psihološki", ističe ona.

Kaže da se u proseku migranti u Srbiji zadržavaju oko godinu dana, neki čak i duže i da je potrebno da zajedno izgradimo jedan sistem podrške.

"Ima migranata koji žele da ostanu u Srbiji, čeka nas mnogo posla i zato - Gradimo zajedno", ističe Marija Cvejić iz udruženja "Atina".

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu:

Izvor: N1

Tagovi: migranti , izbeglice

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Marina

Pa naša država više vodi računa o migrantima nego o svojim građanima,šta da kažem-tuga i jad!

5 1

Dijaspora

Izuzetan radnik i saradnik Marija Cvejic,dobro zapamtite njeno ime i prezime

5 4

Ratomir

Problem migranata nije nacionalni vec je svetski problem i zahteva zajednicki rad vise snaznih drzava koje mogu da traze i sagledaju resenja za sve. Male drzave koje su na putu migranata ne bi trebali da postoje uslovi da NVO preuzimaju odgobornost za stanje.

16 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo