Dan vojnih veterana - proslava za odabrane, a zakona nema

Danas se obeležava i Dan vojnih veterana koji bi, predlaže ministar odbrane Aleksandar Vulin, trebalo da postane dan ratnika. Vulin je i ranije isticao taj zahtev, dok je poruka udruženja veterana da im ne treba dan već zakon kojim bi se regulisala njihova prava.

Izvor: N1

Nekada na ratištu - danas na koktelu u svečanoj sali Generalštaba. Ipak, vojni veterani kažu da je malo razloga za slavlje.

"Petnaesta godina nisam bio ni u banji, ni na moru, ni u bilo kom odmaralištu, kako živim - skromno prilično", kaže jedan veteran.

Ministar vojni predlaže da se Dan veterana ubuduće proslavlja kao Dan ratnika. Veterani poručuju umesto Dana potreban nam je Zakon o ratnim veteranima.

"Nepostojeći smo za zakon, jeste ovako na neke skupove pozivaju nas, ali svi ostali ljudi koji bi trebalo najpre da dobiju moralnu satisfakciju nema ih, nisu prepoznati", rekao je Željko Vukelić iz Saveza ratnih veterana.

"I to je ono gde bi zaista mogla da se prepozna volja države, ne koktelom", Sreto Malinović, general u penziji.

Zakon o veteranima prošao je javnu raspravu još pre dve godine, nalazi se u skupštinskoj proceduri, međutim još nije donet.

"Nije donet zato što ste imali nekoliko izbora, on je spreman, siguran sam da će Ministarstvo rada kada bude unelo svoje ideje, sve ono što je potrebno, i doneti zakon", kaže ministar Aleksandar Vulin.

Na pitanje da li će to biti uskoro, on odgovara: "Ja sam siguran ali nije moja nadležnost da govorim o tome".

U Generalštabu su među zvanicama bila i dvojica generala - Ojdanić i Lazarević, osim statusa veterana nose i status haških osuđenika. Ipak na koktelu su izostali članovi Udruženja srpskih ratnih veterana. Kažu - pozivnice nisu ni dobili, pošto su kritikovali vlast zbog nedonošenja zakona i lošeg položaja nekadašnjih boraca.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Fazli Musljiju

Video sam i veterana Vulina, koji je eskivirao i vojsku i rat, cirkus je kompletan.

8 1

Unpahpah

Pošto smo sve ratove izgubili, plačemo ratnu reparaciju a ne banje i penzije.

10 10

Marija

Dokle ce ovaj čovek,zajednobsa svojim vodjom da ponizava naciju??!!

21 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo