Zbog nasilja u porodici zatvorske kazne za 59 osoba u Nišu

Zbog nasilja u porodici zatvorske kazne za 59 osoba u Nišu Izvor: N1

Za šest meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici Prekršajni sud u Nišu izrekao je 63 kazne zbog kršenja odredbi tog zakona i nepoštovanja hitne mere zabrane prilaska žrtvi ili iseljenja iz stana, rečeno je agenciji Beta u tom sudu. U Novom Pazaru su prijavljena 92 slučaja nasilja u porodici.

Prema podacima Uprave niškog Prekršajnog suda, 59 osoba koje su prekršila Zakon o sprečavanju nasilja u porodici kažnjeno je zatvorskom kaznom u visini od sedam do 60 dana.

Podaci govore da je maksimalnom kaznom od 60 dana zatvora kažnjeno šest osoba, a samo jedna osoba kažnjeno je sa sedam dana zatvora.

Najveći broj osoba, njih 18, kažnjeno je zatvorskom kaznom od 30 dana.

Osnovno javno tužilašvo u Nišu je od 1. juna i početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici pokrenulo 650 postupaka zbog porodičnog nasilja.

U Novom Pazaru prijavljena 92 slučaja nasilja u porodici

Zakon koji sankcioniše nasilje u porodici ohrabrio je žrtve da češće prijavljuju nasilnike, rekao je Ivica Radović iz Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave (PU) u Novom Pazaru.

Tokom cele prošle godine prijavljena su 92 slučaja nasilja u porodici, zbog čega je u 44 slučaja podneta krivična prijava.

Tokom proteklih šest meseci registrovali smo 113 slučajeva, od kojih je u 32 podneta i krivična prijava.

To je jasan pokazatelj da su se žrtve osamostalile i osnažile da prijavljuju nasilnike, rekao je Radović Sto plus radiju.

On je dodao da su u 90 odsto slučajeva porodičnog nasilja žrtve bile žene.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici na snagu je stupio 1. juna ove godine.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kole

Siromasne opstine, tepanje na sve strane u familiju.

2 1

Marko

Prvo donesete neke standarde i pošaljite odgovorne ljude na obuku, kako bi mogli da razlikuju pravo nasilje od lažnog, koje je sve češće, a u cilju nerviranja druge strane i sticanja materijalne koristi! Ovako, samo nervirate već napaćene ljude da dignu ruku na sebe i okolinu, pa sve više punimo novine i čitulje.

10 4

Ниш

Сматрам да је овај закон донешен да би још више иритирао људе и да ће имати контра ефекат!Далеко од тога да подржавам физичко насиље из чиста мира или беса!Драга господо назадњаци донесите прво стандард народу,спокојан и миран живот деци,јер овај народ је задњих 27

11 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo